Haaviston Nato-kommentit nousivat isoksi uutiseksi Ruotsissa

Haaviston Nato-lausunnot tulkittiin niin, että Suomi olisi valmis harkitsemaan etenemistä Natoon eri tahtia Ruotsin kanssa. Haaviston mukaan tavoite on kuitenkin edelleen, että ”prosessit menevät samantahtisesti”.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

24.1. 11:24 | Päivitetty 24.1. 14:50

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kommentoi kirjallisesti HS:lle Ruotsin olevan yhteydessä Suomeen selvittääkseen, mitä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tarkoitti tiistaisilla kommenteillaan Suomen Nato-hakemuksesta.

Ulkoministeri Billström sanoi Ruotsin kunnioittavan Ruotsin, Suomen ja Turkin välistä sopimusta Nato-jäsenyydestä. ”Olemme tehneet niin tähän asti ja teemme niin jatkossakin”, Billström sanoo.

Haavistolta kysyttiin Ylen aamun haastattelussa, onko Suomen edelleen järkevää edetä Nato-hakemuksessaan samaa tahtia Ruotsin kanssa.

Haavisto sanoi, että samantahtisuus on ”molempien maiden turvallisuutta ajatellen ehdottomasti ykkösvaihtoehto”. Haavisto kuitenkin lisäsi, että samalla täytyy arvioida, onko tapahtunut jotain sellaista, joka pidemmällä aikaväillä estäisi Ruotsin Nato-hakemuksen etenemisen.

Lausunto tulkittiin niin, että Suomi voisi harkita Nato-hakemuksen etenemistä ilman Ruotsia.

Haaviston lausunto nousi isoksi uutiseksi Ruotsissa. Muun muassa Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet reagoivat nopeasti Haaviston sanoihin. Molemmat lehdet lainasivat Haaviston Ylelle antamaa haastattelua.

HS:n haastattelussa Haavisto täsmensi kommenttejaan.

”Ehkä itsekin olin vähän epätarkka siinä aamulla. Tämä kokonaisuus on edelleen tietysti täysin sama. On haettu yhtä aikaa Ruotsin kanssa ja pyritään siihen, että meidän prosessimme menevät samantahtisesti”, Haavisto sanoi HS:lle.

Myös ruotsalaismedia kertoi Haaviston täsmentäneen sanojaan haastattelun jälkeen.

Täsmennys 24.1. kello 14.50: Uutisesta on poistettu maininta, että Haavisto olisi vetänyt pois sanojaan. Kyse oli tarkennuksesta aiempaan lausuntoon. Haaviston lausuntoa Ylelle on myös tarkennettu.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat