Tass: Venäjä aikeissa kiristää rajan­ylitykseen liittyviä lakeja

Lakiehdotuksen mukaan rajanylitykseen pitää varata aika etukäteen. Ennakkovaraus saattaa koskea kaikkia ajoneuvoja ja myös Venäjällä asuvia ulkomaalaisia.

Autoliikennettä Nuijamaan rajanylityspaikalla viime maaliskuussa.

24.1. 13:57

Venäjä on aikeissa kiristää valtakunnan rajojen ylittämiseen liittyvää lainsäädäntöä. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan jo maaliskuun 1. päivä. Lainsäädäntö koskee myös Venäjällä asuvia ulkomaiden kansalaisia.

Uutistoimisto Tassin mukaan lakimuutoksista, jotka liittyvät julkisten maanteiden käyttöön, keskustellaan piakkoin valtioduumassa. Lakimuutosten myötä rajat ylittävien ajoneuvojen on etukäteen varattava päivämäärä ja aika rajanylityksille Venäjän federaation ulkorajoilla.

Lakimuutos koskee Tassin mukaan kaikkia ajoneuvoja bussit ja rahtiliikenne mukaan lukien ja jokaista matkustajaa kansallisuudesta riippumatta.

Tassin mukaan lakimuutoksista vastaa duuman liikenne- ja infrastruktuurivaliokunnan puheenjohtaja Jevgeni Moskvitšev. Moskvitšev ehdottaa, että laki astuisi voimaan maaliskuun 1. päivä ja olisi voimassa ainakin vuoden eli maaliskuun 1. päivään 2024 saakka. Rajanylitysvaraukset tulee tehdä verkossa ja ne ovat maksuttomia.

Parhaillaan istuvan duuman aikana 11 Moskvitševin lakiehdotusta 14:sta on mennyt läpi.

Myöhemmin Moskvitšev kertoi venäläiselle RBC-uutissivustolle, että lakimuutokset koskisivat vain rahtiliikennettä. Tassin julkaiseman lakiluonnoksen sanamuodot voidaan kuitenkin tulkita monella tapaa.

Keskustelu lakiluonnoksesta on synnyttänyt vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa Venäjällä. Keskustelussa on noussut esille pelko siitä, että Venäjä olisi sulkemassa rajat.

Viime aikoina Venäjällä on herännyt huoli siitä, että Kreml olisi aikeissa julistaa uuden liikekannallepanon Ukrainan sotaan liittyen. HS:n lähteet Venäjällä vahvistavat, että rajanylitystä koskevien lakimuutosten pelätään liittyvän juuri liikekannallepanoon.

Virallisella duuman lakimuutoslistalla ei ainakaan vielä tiistaina näkynyt ehdotusta rajanylityksiin liittyvästä lakimuutoksesta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat