Ruokapulasta kärsivään Pohjois-Koreaan on luvassa poikkeuksellisen kovia pakkasia

Pjongjang valmistautuu juhlimaan armeijan merkkipäivää, vaikka maan köyhimpiin osiin odotetaan kireitä pakkaslukemia.

Ihmiset laskivat kukkia Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin ja hänen seuraajansa Kim Jong-ilin patsaiden juurelle Pjongjangissa sunnuntaina.

24.1. 14:26

Pohjois-Korean viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita erittäin kovista pakkaslukemista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pakkasen on arvioitu laskevan köyhimmissä osavaltioissa maan pohjoisosissa noin 30 asteen lukemiin ja sen alle. Myös rannikolle on luvassa kovia tuulia, viranomaiset varoittavat.

Kylmä rintama on jo osittain saapunut Korean niemimaan ylle. Kiinan pohjoisosissa on mitattu poikkeuksellisen alhaisia pakkaslukemia, ja pakkasen odotetaan kiristyvän ennätyslukemiin myös Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Radio Free Asia kertoi joulukuussa, että ”suuri joukko” pohjoiskorealaisia oli yhä kadoksissa edellisen, loppuvuoden pakkasaallon jäljiltä. Tuolloin monen arveltiin kuolleen nälkään tai paleltuneen kuoliaaksi.

Yhdysvaltalaisen Peterson Institute for International Economics -ajatushautomon tutkija Lucas Rengifo-Keller kertoo BBC:lle, että Pohjois-Korea kärsii parhaillaan pahimmasta elintarvikepulasta sitten 1990-luvun nälänhädän.

YK ilmoitti vuonna 2019, että jopa 10 miljoonaa pohjoiskorealaista tarvitsi kiireellistä ruoka-apua. YK:n laskelmien mukaan ruokaa oli tuolloin saatavilla vain noin 300 grammaa päivässä asukasta kohden. Pohjois-Korea vahvisti pian sen jälkeen maan kärsivän pahimmasta kuivuudesta neljään vuosikymmeneen.

Elintarvikepula paheni vuonna 2020, kun Pohjois-Koreaa riepotteli kaikkiaan viisi taifuunia. Ne aiheuttivat mittavia tuhoja, ja asukkaita evakuoitiin tuhoalueilta muualle maahan.

Pakkasvaroituksista huolimatta Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa valmistaudutaan juhlallisuuksiin, sillä kansanarmeijan perustamisesta tulee 8. helmikuuta kuluneeksi 75 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat