Niinistön rauhanpuheet hätkähdyttivät Kiovassa

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Kiovassa rauhasta, joka Ukrainassa on vielä kaukana.

Presidentin Sauli Niinistö Niinistö luennoi Taras Ševtšenkon yliopistossa Kiovassa tiistaina. Niinistö sai rehtori Volodymyr Bugroviltra (oik.) muistoksi yliopiston nimikkohupparin.

24.1. 19:14

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön vierailu Ukrainassa tiistaina päättyi mielenkiintoisella tavalla. Niinistö antoi Taras Ševtšenkon yliopistossa Kiovassa luennon, tai pikemminkin alustuksen, joka kesti tuskin kymmentä minuuttia.

Sodan oloissa luentosalikin on erinäköinen. Opiskelijoista parisenkymmentä, miehiä ja naisia, kuunteli Niinistön alustusta asepuvuissa.

Mutta Niinistö ei halunnut puhua Ukrainan sodasta, vaan Ukrainan rauhasta.

”Meidän pitää miettiä, kuinka edetä askel askeleelta kohti rauhaa. Rauhan pitää olla oikeudenmukainen. Rauhan pitää olla pysyvä ja reilu”, Niinistö kuvaili opiskelijoille.

Se hätkähdytti. Tuntuu, ettei kukaan ole pitkään aikaan tohtinut puhua rauhasta.

Osin on kyse Ukrainan kunnioittamisesta: Vain Ukraina voi päättää, millä ehdoin rauha joskus koittaa.

Aihe tulikin Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä. Niinistö kertoi keskustelleensa Zelenskyin kanssa tiistaina tämän laatimasta kymmenen kohdan rauhansuunnitelman.

”Sellaistakin keskustelua maailma tarvitsee”, Niinistö sanoi. Hän jatkoi hetken kuluttua, että rauha ei ole nyt kovin lähellä.

Sota on todellisuutta, joka ei hymistelyllä katoa.

Ukrainassa on kuollut kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä, ja tappaminen jatkuu joka ikinen päivä. Eräs alustusta kuunnellut naisopiskelija lahjoitti Niinistölle ohjuksen sirpaleen, joka oli osunut yliopiston kampusrakennukseen.

Sodasta ja kärsimyksestä puhumista ei kerta kaikkiaan voi välttää. Sitä paitsi Ukraina tarvitsee panssarivaunuja ja ohjusjärjestelmiä: Niinistö huomautti, että Ukrainan tilanne on nyt vaikea.

Jonain päivänä rauha kuitenkin koittaa.

Suomen ja Ukrainan ilmeinen yhteys liittyy maantieteeseen, jolle kumpikaan ei voi mitään.

Niinistö jätti kuitenkin talvisotavertaukset väliin. Sen sijaan hän kertoi opiskelijoille, kuinka Suomi oli sotiensa jälkeen Euroopan köyhimpiä maita. Menestyksen salaisuus oli onnistunut jälleenrakennus.

Se oli komea viesti. Niinistö ei mennyt sotaa käyvään maahan luennoimaan siitä, miten sotaa käytiin.

”Odotan, että seuraava vierailuni Ukrainaan tapahtuu jälleenrakennuksen hengessä”, Niinistö sanoi opiskelijoille. ”Odotan sitä innolla.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat