Ruotsalaislehden pääkirjoitus: ”Anteeksi Suomi, voitte mennä edeltä Natoon”

Expressen on toinen Ruotsin suurista iltapäivälehdistä. Nyt se pahoittelee suomalaisille Ruotsin Nato-polun hankaluuksia.

Ruotsalaisen Expressenin nettiversion pääkirjoitussivu tiistai-iltana.

24.1. 20:49

Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen pahoittelee pääkirjoituksessaan suomalaisille vaikeuksia, joita Ruotsin ja Suomen yhteiselle Nato-polulle on noussut.

”Anteeksi Suomi! Ymmärrämme, että teitä kyllästyttää”, kuuluu kirjoituksen otsikko.

Kirjoituksen lopussa todetaan vielä, että lehden mielestä Suomelta olisi ymmärrettävä liike pyrkiä Natoon ennen Ruotsia.

”Anteeksi Suomi, voitte mennä edeltä Natoon, jos tarve on”, kirjoitus päättyy.

Pääkirjoitus on saanut kimmokkeensa Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston kommenteista, joita tulkittiin Ruotsissa niin, että Haavisto avasi mahdollisuutta eritahtiselle Natoon pyrkimiselle.

Haavisto sanoi Ylelle, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan yhtä jalkaa Natoon hakemista uudelleen, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.

Haavisto tarkensi myöhemmin, että ”kaikista näistä vastuksista huolimatta Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival jatkuu”.

Ruotsin suhteita Turkkiin ovat hiertäneet yksittäiset mielenilmaukset Ruotsissa. Yhdessä mielenilmauksessa mielenosoittajat roikottivat Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävää nukkea.

Toisessa tapauksessa tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin lähetystön edessä Tukholmassa. Mielenilmaukselle oli poliisin lupa.

Sen jälkeen Erdoğan sanoi, että Ruotsin on turha odottaa Turkilta tukea Nato-hakemukselleen.

Ruotsissa on laaja sananvapaus ja kokoontumisenvapaus, eikä Expressen kritisoikaan sitä, että näiden mielenilmausten annettiin tapahtua.

Sen sijaan Expressen arvostelee ruotsalaispoliitikkoja, jotka ovat alkaneet taittaa tapausten käsittelystä peistä keskenään julkisuudessa.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson esimerkiksi arvosteli kokoomuspääministeri Ulf Kristerssonia muslimeja ymmärtävistä kommenteista. Opposition demarijohtaja Magdalena Andersson puolestaan arvosteli Åkessonia ja Kristerssonia turhasta riitelystä.

Expressenin mielestä asia on niin tärkeä, että opposition ja hallituksen poliitikkojen pitäisi säilyttää Ruotsin linjauksista ”linnarauha” ainakin ulospäin.

”Suomalaisille poliitikoille tämän kevytmielisen kinastelun Ruotsissa täytyy näyttäytyä surrealistisena, kun ottaa huomioon Suomen historialliset kokemukset ja pitkän yhteisen rajan Venäjän kanssa”, pääkirjoituksessa sanotaan.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat