”Onneksi olkoon, rakas liittokansleri, mennään oluelle” – Näin Saksassa kommentoitiin Leopard-uutista

Tieto Saksan aikeista viedä Leopardeja Ukrainaan herätti vilkkaan keskustelun.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz oli pitkään arvostelun kohteena, koska ei kertonut kantaansa panssarivaunukysymykseen.

24.1. 22:00

Berliini

Saksassa keskustelu Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista on hallinnut uutisia jo pitkään – ja saanut jo lähes myyttiset mittasuhteet.

”Leopardien vapauttaminen” on ollut Twitterissä suosittu iskulause, ja innokkaimmat ovat alkaneet käyttää leopardikuosia pukeutumisessaan.

Liittokansleri Olaf Scholz on saanut kovaa arvostelua myös hallituspuolueiden piiristä, koska ei ole antanut selvää vastausta liittolaisten toiveisiin viedä taistelupanssarivaunuja Ukrainan tueksi.

Niin sosiaalidemokraattien, vasemmiston kuin laitaoikeiston piiristä sen sijaan taistelupanssarivaunujen vientiaikomusta on pidetty sodanlietsontana viime päiviin asti.

Tiistai-iltana kauan arvuuteltu käänne tapahtui, kun Der Spiegel kertoi lähteisiinsä perustuen, että Saksan liittohallitus on valmis lähettämään Leopardeja Ukrainaan. Saksalaisvalmisteisten vaunujen vienti vaatii Saksan luvan.

Keskiviikkona Scholz puhuu Saksan liittopäivillä ja ilmoittaa päätöksestä mahdollisesti siellä.

Vahvistamaton uutinen herätti tiistai-iltana vilkkaan keskustelun.

”Vihdoinkin! Hyvä päätös”, twiittasi vihreiden turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut kansanedustaja Sara Nanni.

Liberaaleihin kuuluva puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann sanoi, että päätös oli vaikea mutta väistämätön.

”Helpottava päätös kärsineelle ja urhealle Ukrainalle”, hän twiittasi.

Oppositioon kuuluvan kristillisdemokraattien kansanedustaja Julia Klöckner arvosteli Scholzin hitautta asiassa. Hänen mukaansa Scholzin empiminen vahingoitti Saksan mainetta.

Venäjä-pakotteita vastustavan, laitaoikeistolaisen AfD:n puheenjohtaja Tino Chrupalla kommentoi, että Scholzin viivytystaktiikka epäonnistui ja Saksa joutuu välillisesti sodan osapuoleksi.

Vasemmiston kansanedustaja Sevim Dağdelen twiittasi, että Saksan hallitus valmistaa Saksaa sotaan Yhdysvaltojen käskystä.

Turvallisuuspoliittisten ajatushautomoiden edustajat ovat liputtaneet voimakkaasti panssarivaunuviennin puolesta ja kommentoivat uutista myönteisesti.

”Mikä hyvä päivä”, twiittasi eturivin puolustusasiantuntija Jana Puglierin.

”Onneksi olkoon, rakas liittokansleri. Mennään oluelle ja kommentoidaan tätä, kun kaikki yksityiskohdat ovat tiedossa”, turvallisuus- ja sotilasasiantuntija Gustav Gressel twiittasi.

Spiegelin tietojen mukaan kyse on 14:sta tyypin Leopard 2A6 -panssarivaunuista. Viime päivinä Saksan käytettävissä olevien Leopardien määrästä ja laadusta on liikkunut erilaisia arvioita.

Bundeswehrin yliopiston professori Carlo Masala piti Spiegelin kertomaa mallivalintaa yllättävänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat