Leopard-päätöstä kiiteltiin – Venäjä: ”Nämä panssari­vaunut palavat kuten kaikki muutkin”

Tavoitteena on koota nopeasti kaksi panssarivaunu­pataljoonaa Ukrainalle.

25.1. 14:38 | Päivitetty 25.1. 16:46

Saksa vahvisti keskiviikkona lähettävänsä Leopard 2 A6-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Samalla maa sallii myös muiden maiden lähettävän Leopardejaan Ukrainaan.

Saksan hallinnon tiedottajan Steffen Hebestreitin mukaan ensimmäisessä vaiheessa Saksa lähettää Bundeswehrin varastoista 14 Leopard 2 A6-taistelupanssarivaunua. Saksa kertoi aloittavansa ukrainalaisjoukkojen kouluttamisen pian ja toimittavansa Ukrainaan lisäksi logistiikkaa ja ampumatarvikkeita, Reuters kertoi.

Hebestreitin mukaan tavoitteena on koota nopeasti kaksi panssarivaunupataljoonaa Ukrainalle.

Kahdesta panssarivaunupataljoonasta on merkittävästi apua Ukrainalle, sanoo panssarijoukkojen everstiluutnantti evp Olli Dahl. Niiden saaminen taistelu­kentälle on kuitenkin kuukausien projekti.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi keskiviikkona muun muassa puhuneensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa nykytilanteesta ja Saksan tuesta. Scholz korosti yhteistyön tärkeyttä liittolaisten kanssa ja kertoi jatkavansa sen varmistamista, ettei Natoa vedetä mukaan sotaan Venäjän kanssa.

Scholz sanoi myös, että Leopard 2 -panssarivaunujen toimittaminen Ukrainaan koordinoidaan yhdessä liittolaisten kanssa.

Zelenskyi kiitti Scholzia Twitterissä heti sen jälkeen, kun Saksa ilmoitti lähettävänsä Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan.

Zelenskyi kiitteli Saksaa myös Ukrainaan suunnatun avun ja maiden välisen yhteistyön laajentamisesta, sekä siitä, että Saksa antoi muille maille hyväksyntänsä vastaavien aseiden lähettämiselle.

Saksa torjuu ”historiallisen vastuunsa” lähettäessään Leopard 2 A6 -taistelu­panssarivaunuja Ukrainaan, sanoi Venäjän Saksan-suurlähetystö uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tämä erittäin vaarallinen päätös vie konfliktin vastakkainasettelun uudelle tasolle ja on ristiriidassa saksalaisten poliitikkojen lausuntojen kanssa siitä, ettei Saksa halua olla konfliktin osapuoli”, Reuters kertoi suurlähettiläs Sergei Netšajevin sanoneen.

Venäjän mukaan länsimaiden Ukrainaan lähettämät panssarivaunut tuhotaan eikä niillä ole lännen toivomaa vaikutusta Ukrainan armeijan taistelukykyyn.

”Teknologisesti tarkasteltuna tämä on epäonnistunut suunnitelma. Sen Ukrainan armeijalle tuomaa potentiaalia on yliarvioitu”, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Nämä panssarivaunut palavat kuten kaikki muutkin, mutta ne ovat erittäin kalliita”, Peskov jatkoi.

Suomi valmistelee osallistumista Leopard-hankkeeseen, kertoi puolustusministeri Mikko Savola (kesk) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona iltapäivällä.

Savola totesi, että Suomi ei ole mennyt aiemminkaan apupäätöksissään yksityiskohtiin eikä voi tehdä sitä nyt senkään vuoksi, että päätöksiä ei ole vielä tehty.

”En voi kertoa tarkkaa aikataulua tässä vaiheessa, mutta Puolustusvoimat omalta osaltaan lähtee valmistelemaan asiaa.”

Savolan mukaan Suomen panos ei voi Suomen oma puolustuskyky huomioiden ”kovin mittava”.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kiitti Scholzia Leopard-päätöksestä.

”Päätös lähettää Leopardeja Ukrainaan on iso askel kohti Venäjän pysäyttämistä. Yhdessä olemme vahvempia”, Morawiecki kirjoitti Twitterissä.

Puola on aiemmin arvostellut Saksaa kovin sanoin hidastelusta päätöksen kanssa. Vielä sunnuntaina Puola uhkasi perustaa ”pienen liittouman”, johon kuuluvat maat olisivat olleet valmiita viemään omia taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan ilman Saksan päätöstä.

Puolan lisäksi keskiviikkona Saksan päätöstä kiittelivät Britannian pääministeri Rishi Sunak sekä Ranska.

Myös Espanja on valmis toimittamaan saksalaisia ​​Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle, sanoi puolustusministeri Margarita Robles keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kannattaa vahvasti Saksan päätöstä lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Stoltenbergin mukaan panssarivaunut voivat auttaa Ukrainaa puolustamaan maataan, säilymään itsenäisenä valtiona ja voittamaan sodan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat