Venäläiset sota­bloggaajat kuittailevat lännen Leopard-toimituksille

Saksan päätös on herättänyt keskustelua venäläisten sotabloggaajien keskuudessa.

Puolustusvoimat esitteli Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua kansalaistorilla vuonna 2017.

25.1. 19:16 | Päivitetty 25.1. 21:17

Venäjän-mielisissä Telegram-pikaviestipalvelun keskusteluryhmissä sotabloggaajat ovat myös huomioineet Saksan päätöksen lähettää Ukrainaan Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja.

Ryhmissä arvioidaan, että panssarivaunujen toimittaminen Ukrainaan tulee ”hajottamaan Naton yhtenäisyyden”.

”Länsimaiset panssarivaunut – erityisesti saksalaiset Leopardit – ovat muodostuneet eräänlaiseksi fetissiksi”, kirjoitetaan yhdessä viestissä.

Yhteen ryhmään jaetun videon saatetekstissä kerrotaan, että ”rohkeat panssarivaunumiehet ovat valmiita kohtaamaan ja polttamaan länsimaista sotakalustoa. Heitä kiinnostaa, miten Leopard ja Bradley palavat T-90-osuman jälkeen”.

T-90 on venäläisvalmisteinen taistelupanssarivaunu, Bradley taas yhdysvaltalaisvalmisteinen panssaroitu taisteluajoneuvo.

Kuvakaappaus Telegram-keskusteluryhmästä. Ryhmään lähetetyssä videossa venäläiset sotilaat kertovat olevansa valmiita tuhoamaan Abrams-panssarivaunuja sekä Bradley-merkkisiä panssaroituja taisteluajoneuvoja.

”Odotamme Abramseja ja Bradleyta ja olemme valmiita tuhoamaan ne T-90M:llä”, venäläinen sotilas sanoo videon lopussa.

Yksi kirjoittajista kertoo pitävänsä vastenmielisenä ”länsimaiden panssarivaunuhysteriaa”.

”He [ukrainalaiset] saavat ne, entä sitten? Himars on paljon vakavammin otettava ase. Oletan, että ainoa syy kaikkeen innostukseen on halu häivyttää Ukrainan korruptioskandaali”, kirjoittaja jatkoi viitaten ukrainalaisen varaministerin lahjusepäilyyn.

Ryhmien keskusteluissa pidetään lisäksi erikoisena, että ”kaikki puhuvat vain Leopardeista”, vaikka Yhdysvallat ilmoitti uudesta 2,5 miljardin dollarin aseapupaketista. Aseapupaketti sisältää liki 150 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Avenger-ilmatorjuntajärjestelmiä sekä muita sotatarvikkeita.

Ryhmissä leviää myös vääriä tietoja Ukrainaan toimitettavien Leopardien mallista.

Viesteissä mainitaan ainakin Leopard 1 A2 sekä Leopard 2 A4 ja A5, vaikka Saksa on vahvistanut toimittavansa Ukrainaan Leopard 2:n kehittyneempää A6-mallia.

Viestien yleinen linja on, että Leopardin vanhemmat mallit ovat selvästi huonompia kuin venäläisvalmisteiset taistelupanssarivaunut.

Saksan päätös lähettää Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan on puhuttanut myös venäläisiä virkamiehiä.

Venäjän Saksan-suurlähetystön lausunnon mukaan päätös kärjistää konfliktin uudelle tasolle.

”Tämä erittäin vaarallinen päätös vie konfliktin vastakkainasettelun uudelle tasolle ja on ristiriidassa saksalaisten poliitikkojen lausuntojen kanssa siitä, ettei Saksa halua olla konfliktin osapuoli", Venäjän Saksan-suurlähettiläs Sergei Netšajev sanoi Reutersin mukaan.

”Olemme jälleen kerran vakuuttuneita siitä, että Saksa, kuten sen lähimmät liittolaisetkaan, ei ole kiinnostunut diplomaattisesta ratkaisusta Ukrainan kriisiin, vaan se on päättänyt jatkuvasti kärjistää tilannetta ja pumpata rajattomasti Kiovan hallintoa yhä tappavammilla aseilla – –”, Netšajev sanoi Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Tassin mukaan Netšajev sanoi Saksan päätöksen merkitsevän myös, että se ”kieltäytyy lopullisesti tunnustamasta historiallista vastuutaan” natsien tekemistä rikoksista.

”Saksan johdon suostumuksella rautaristeillä varustettuja taistelupanssarivaunuja lähetetään jälleen kerran 'itärintamalle', mikä johtaa väistämättä venäläisten sotilaiden lisäksi myös siviilien kuolemaan", Netšajev sanoi lausunnossaan.

Netšajev lisäsi, että Saksan päätös tulee aiheuttamaan peruuttamatonta vahinkoa Saksan ja Venäjän välisiin suhteisiin. Hän näkee, että päätös kyseenalaistaa suhteiden normalisoitumisen mahdollisuuden lähitulevaisuudessa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov otti puolestaan kantaa Yhdysvaltojen Abrams-panssarivaunutoimituksiin, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Interfax.

Peskovin mukaan Abrams-panssarivaunut tuhotaan, eikä niillä ole lännen toivomaa vaikutusta Ukrainan armeijan taistelukykyyn.

"Olen vakuuttunut siitä, että monet asiantuntijat ymmärtävät tämän ajatuksen järjettömyyden. Teknologisesti tarkasteltuna tämä on epäonnistunut suunnitelma. Sen Ukrainan armeijalle tuomaa potentiaalia on yliarvioitu", Peskov sanoi.

"Nämä panssarivaunut palavat kuten kaikki muutkin", Peskov jatkoi.

Peskov kiinnitti huomiota myös Abrams-vaunujen korkeisiin kustannuksiin. Peskov väittää, että kustannukset lankeavat lopulta eurooppalaisten veronmaksajien harteille.

”Amerikkalaiset, kuten aina, saavat pitää rahansa ja tekevät todennäköisesti hyvää voittoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat