Kahdeksalle rugbyn­pelaajalle vaaditaan elinkautista murhasta yökerho­riidan päätteeksi

Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät haukkuivat uhriaan rasistisesti.

25.1. 23:53

Syyttäjät vaativat Argentiinassa kahdeksalle rugbynpelaajalle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, uutisoi muun muassa sanomalehti La Nación.

Club Náutico Arsenal Zárate -joukkueen pelaajien syytetään pahoinpidelleen 18-vuotiaan Fernando Báez Sosan joukolla kuoliaaksi yökerhon ulkopuolella rantalomakohteena tunnetussa Villa Gesellissä tammikuussa 2020. Syytetyt ovat nyt 21–23-vuotiaita.

Tekoa edelsi kahden porukan välinen riita yökerhon sisätiloissa, josta ovimiehet käskivät riitapukarit ulos. Syyttäjien mukaan tekoa ei voinut pitää itsepuolustuksena vaan se oli ennalta suunniteltu ja uhria vastaan hyökättiin takaa päin.

”He muodostivat kehän hänen ympärilleen. He kaikki hakkasivat häntä, ja silloin kuin eivät, estivät ihmisiä tulemasta hänen avukseen”, syyttäjä Juan Manuel Davila sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Silminnäkijät kertoivat rugbynpelaajien huutaneen: ”Tappakaa se saastainen musta!”

Tapaus sai aikaan mielenosoituksia ympäri maan ja keskustelua rasismin roolista yhteiskunnan väkivallan taustalla. Osansa argentiinalaisten reaktioon oli luultavasti silläkin, että rugby on perinteisesti nähty vauraan yläluokan lajina.

Báez Sosa ei ollut afrikkalaistaustainen. Argentiinassa on suhteellisen tavanomaista kutsua mustaksi (espanjaksi negro) ihmistä, jonka iho on hieman kantaväestöä tummempi. Sana voi asiayhteydestä riippuen osoittaa kiintymystä tai halveksuntaa, kertoo muun muassa sanomalehti Buenos Aires Herald.

”Ehkä he kokivat ylemmyydentuntoa, koska ovat vaaleita ja Fernandolla oli tumma iho”, uhrin isä kirjoitti.

Tuomiota odotetaan luettavaksi 31. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat