Poliisi pidätti eläkeläisen Espanjan kirje­pommeista, jotka on yhdistetty Venäjään

Epäilty on 74-vuotias entinen kaupungintalon työntekijä.

Espanjan poliisi haki kirjepommeista epäillyn eläkeläisen kotoaan Miranda de Ebron kaupungista.

26.1. 4:59

Espanjan poliisi pidätti keskiviikkona 74-vuotiaan miehen, jota epäillään kuuden kirjepommin sarjasta marras–joulukuussa. Kirjepommeja lähetettiin muun muassa Ukrainan ja Yhdysvaltojen Madridin-suurlähetystöihin sekä Espanjan pääministerin toimistoon.

Ukrainan suurlähetystön työntekijä loukkaantui iskuissa.

Uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat, että eläkeläismies otettiin kiinni Miranda de Ebron kaupungissa Burgosin maakunnassa Pohjois-Espanjassa. Poliisi on selvittänyt, että kaikki kirjepommit lähetettiin Burgosin kaupungista.

Sisäministeriö kertoi, että epäilty on sinut teknologian ja tietokoneiden kanssa ja hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

”Vaikka oletetaan, että pidätetty valmisti ja lähetti räjähtävät laitteet itse, poliisi ei sulje pois muiden henkilöiden osallisuutta tai vaikutusta tapahtumiin”, ministeriö kertoi tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kieltäytyi kommentoimasta mediatietoja, joiden mukaan iskujen taustavoimaksi epäiltäisiin äärioikeistolaista venäläisryhmää, jolla on yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

Sanomalehti The New York Times uutisoi viikonvaihteessa amerikkalaisten ja eurooppalaisten viranomaisten epäilevän, että Venäjän agentit olisivat saaneet äärioikeistoryhmän junailemaan Espanjan kirjepommi-iskut.

Miranda de Ebro sijaitsee Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella mutta aivan Baskimaan rajalla. Baskimaan pääkaupunki Vitoria-Gasteiz tiedotti, että pidätetty mies työskenteli sen kaupungintalossa, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Epäiltyä odotetaan oikeuden eteen perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat