AFP:n lähde: Euroopassa väläytetty rypäleaseiden toimittamista Ukrainaan

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Euroopassa on ehdotettu rypälepommien lähettämistä Ukrainaan. Lähde ei halunnut kertoa edustamaansa maata julkisuuteen.

Ukrainan hätätilaministeriön pommiryhmä siivoaa rypälepommin runkoa Harkovassa toukokuussa.

26.1. 6:56

Euroopassa on ehdotettu rypäleaseiden toimittamista Ukrainaan. Asiasta kertoo virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähde puhui AFP:lle sillä ehdolla, että sekä hänen nimensä että edustamansa maa jätettiin kertomatta. Virkamieslähde kertoo maansa hallituksen hyväksyneen asetoimituksen ja hakeneen tarvittavaa vientilupaa Saksalta.

”Ukrainalaiset ovat pyytäneet niitä. Ne ovat legitiimejä aseita. Niiden aiheuttamat sivuvahingot eivät ole enää niin suuria. Ne olivat hyvin suuria vielä 1940- ja 50-luvuilla, mutta nyt ne ovat hallittavissa. Ukrainan on voitettava sota, se tässä on tavoitteena”, virkamieslähde kommentoi vieraillessaan Washingtonissa.

Rypälepommien käyttö ja vienti on kielletty YK:n sopimuksella, johon kaikki Euroopan maat eivät kuitenkaan ole liittyneet.

Sopimuksen ulkopuolella ovat muun muassa Puola, Suomi, Ukraina ja Venäjä, joka on käyttänyt rypälepommeja Ukrainassa runsain mitoin. YK on tuominnut erityisesti rypäleaseiden käytön asutuilla alueilla.

Rypäleaseet ovat räjähteitä, jotka sisältävät useita pienempiä tytäraseita, jotka tyypillisesti leviävät laajalle alueelle. Epätarkkuutensa vuoksi niitä pidetään erityisen vaarallisina siviileille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat