Leopardit saapuvat Ukrainaan maaliskuun lopussa – Venäjä: Länsi on osa­puoli konfliktissa

Ukrainan sotilaiden koulutus saksalaistankkien käyttöön alkaa lähiaikoina.

Saksan puolustusvoimien Leopard-taistelupanssarivaunuja sotaharjoituksissa lokakuussa 2022.

26.1. 14:04

Saksan lupaamat Leopard-taistelupanssarivaunut saadaan Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, kertoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.

Ukrainalaissotilaiden kouluttaminen Marder-rynnäkköpanssarivaunujen käyttöön alkaa Pistoriuksen mukaan lähipäivinä. Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttöön koulutus alkaa puolustusministerin mukaan hieman myöhemmin.

Saksa lupasi keskiviikkona toimittaa Ukrainalle 14 Leopard 2 A6 -tankkia maan armeijan, Bundeswehrin, varastoista. Samalla se antoi myös muille Euroopan maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia hyökkäysvaunuja Ukrainaan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan tavoitteena on mahdollisimman nopeasti muodostaa kaksi Leopard 2 -tankkipataljoonaa Ukrainaan.

Leopard 2 -tankkeja on laajasti käytössä Euroopassa, mikä tarkoittaa sitä, että ammuksia ja varaosia on hyvin saatavilla.

Yhdysvallat lupasi keskiviikkona niin ikään lähettää Ukrainaan 31 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Lue lisää: Ukraina saa Leopardeja ja Abramseja – Erilainen kalusto aiheuttaa huolto-ongelman, sanoo asiantuntija

Venäjä sanoi torstaina, että päätös lähettää Ukrainaan taistelupanssarivaunuja tarkoittaa lännen olevan osapuoli konfliktissa, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

”Euroopan maat ja Yhdysvallat antavat jatkuvasti lausuntoja, ettei erinäisten aseiden, kuten panssarivaunujen, lähettäminen Ukrainaan missään nimessä tarkoita osallistumista sotatoimiin”, Venäjän hallinnon tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

”Olemme vahvasti eri mieltä tämän kanssa. Venäjällä tämä tulkitaan suorana osallistumisena konfliktiin, ja näemme osallistumisen kasvavan”, hän lisäsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat