Turkki: Suomen ja Ruotsin Nato-neuvottelut ”merkityksettömät” – Niinistö väläytti keskustelua ”mies miehelle”

Turkin ulkoministerin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelystä toisistaan erillään ei ole käyty keskustelua. Niinistö toisti Ylen A-talkissa Suomen tavoitteen päästä liittouman jäseneksi yhdessä Ruotsin kanssa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.

26.1. 14:33 | Päivitetty 26.1. 22:50

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien arvioinnista toisistaan erillään ei ole käyty keskustelua, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Çavuşoğlu kertoo lisäksi, että Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteiset Nato-neuvottelut ovat ”merkityksettömiä” Tukholmassa järjestetyn mielenosoituksen vuoksi. Tiistaina Turkki perui neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta toistaiseksi.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsi haluaa jatkaa Nato-neuvotteluja Turkin kanssa maiden tulehtuneista suhteista huolimatta.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä torstaina puhuneensa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

Niinistö kommentoi keskusteluitaan Stoltenbergin kanssa myös illan A-talkissa Ylellä. Hän kertoi, että Nato pyrkii pääsemään Turkin kanssa uudelleen keskusteluyhteyteen.

Niinistön mukaan Turkin Nato-viivyttely riippuu presidentti Recep Tayyip Erdoğanista. Niinistö ei näe, että taustalla olisi Vladimir Putinin vaikutusta.

Niinistö kertoi pysytelleensä etäällä Nato-keskustelusta, jottei syntyisi kuvaa, että Suomi olisi ”anelemassa” jäsenyyttä.

Presidentti antoi kuitenkin ymmärtää, että ennen Vilnan heinäkuista Nato-kokousta täytyy tapahtua edistystä ratifioinnissa.

”Ellei liikettä tapahdu, niin täytyy käydä sellainen vakava keskustelu mies miehelle.”

Niinistö totesi myös, että Turkin kova retoriikka näyttää kohdistuvan nyt ennen kaikkea Ruotsiin. Suomen tavoitteena on silti päästä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa, Niinistö toisti.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi on toistaiseksi jumissa, sillä Unkari ja Turkki eivät ole vielä jäsenyyksiä ratifioineet.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoi tiistaina, että on Suomen, Ruotsin ja Naton edun mukaista, että maiden jäsenyydet ratifioidaan yhtä aikaa.

Erdoğan sanoi maanantaina, että Ruotsi ei voi odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle.

”Ne, jotka sallivat tällaisen jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukeamme Nato-jäsenyydelleen”, Erdoğan sanoi Reutersin mukaan.

21. tammikuuta Tukholmassa järjestetyssä mielenosoituksessa islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Aiemmin kurdiaktivistit roikottivat Erdoğania esittävää nukkea jaloista kaupungintalon edustalla Tukholmassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat