Transnainen raiskasi kaksi naista ennen sukupuolen­korjaustaan – Odotti tuomiota nais­vankilassa

Tuomittu syyllistyi raiskauksiin vuosina 2016 ja 2019, jolloin hän ei ollut vielä korjannut sukupuoltaan.

Kyseessä uskotaan olevan ensimmäinen kerta, kun transnainen on tuomittu naisten raiskaamisesta Skotlannissa. Kuvassa poliiseja Glasgow’ssa joulukuussa vuonna 2007.

26.1. 20:10

Transsukupuolinen nainen on tuomittu vankeuteen kahden naisen raiskauksesta, jotka tehtiin ennen kuin hän korjasi sukupuoltaan, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja sanomalehti The Guardian.

Nainen todettiin syylliseksi kahteen raiskaukseen Glasgow’n ylioikeudessa tiistaina.

Hän syyllistyi raiskauksiin vuosina 2016 ja 2019. Sukupuolensa hän korjasi odottaessaan oikeudenkäyntiä.

Tämän uskotaan olevan ensimmäinen kerta, kun transsukupuolinen nainen on tuomittu naisten raiskaamisesta Skotlannissa.

Maassa on herännyt keskustelua siitä, missä vankilassa naisen tulisi tuomionsa suorittaa.

Naista pidettiin aluksi naisvankilassa, jossa hänet pidettiin erillään muista vangeista.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kuitenkin vahvisti torstaina, ettei nainen tule suorittamaan tuomiotaan naisvankilassa.

”Rikoksesta tuomitulla transnaisella ei ole automaattista oikeutta suorittaa rangaistustaan naisvankilassa, vaikka hänellä olisikin sukupuolen tunnustava todistus”, Sturgeon sanoi.

Sturgeon kertoi olevansa sitä mieltä, ettei naisia raiskannutta henkilöä voida pitää naisvankilassa ja lisäsi, että on varottava, etteivät ihmiset ”edes tahattomasti anna ymmärtää, että transnaiset muodostavat luontaisen uhan naisille”.

”Jokaisessa tapauksessa tehdään tiukka yksilöllinen riskiarviointi, ja muiden vankien turvallisuus on ensisijaisen tärkeää.”

Sturgeon korosti, että kyseessä on Skotlannin vankeinhoitolaitoksen operatiivinen asia.

”Skotlannin vankeinhoitolaitos on parhaillaan panemassa täytäntöön tekemäänsä päätöstä, ettei tätä vankia pidetä naisvankilassa.”

Hän lisäsi odottavansa, että nainen siirretään kolmen päivän kuluessa miesvankilaan.

Skotlannin parlamentti hyväksyi viime kuussa lain, jonka tarkoituksena on helpottaa ihmisten mahdollisuuksia muuttaa juridista sukupuoltaan.

Britannian hallitus on estänyt sukupuolen tunnustamista koskevan lakiehdotuksen, koska se saattaa vaikuttaa Skotlannissa, Englannissa ja Walesissa sovellettaviin tasa-arvolakeihin.

Skotlannin konservatiivipuolueen puheenjohtaja Douglas Ross sanoi, että hänen puolueensa oli ”varoittanut jo kuukausia” uudistuksista käydyn keskustelun aikana, että ”väkivaltarikolliset, kuten seksuaalirikolliset, yrittäisivät käyttää hyväkseen lain porsaanreikiä ja hyökätä naisten kimppuun ja traumatisoida heitä”.

Tuomitun transsukupuolisen naisen entinen vaimo sanoi, että hänen entisen kumppaninsa sukupuolenkorjaus on ”huijausta huomion saamiseksi ja yritys huijata viranomaisia”.

”Hän ei koskaan kertonut minulle mitään siitä, että hän tuntisi olevansa väärässä kehossa tai mitään muutakaan [asiaan liittyvää]”, tuomitun entinen vaimo sanoi.

Oikeudenkäyntinsä aikana tuomittu sanoi tienneensä olevansa transsukupuolinen jo nelivuotiaana, mutta teki päätöksen sukupuolenkorjauksesta vasta 29-vuotiaana.

Oikaisu 30.1. 2023 kello 10:49: Korjattu Glasgow’n korkein oikeus ylioikeudeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat