Uutissivusto Meduza Venäjän asettamasta toiminta­kiellosta: ”Emme alistu Venäjän sensuuriin”

Venäläissyyttäjät sanovat riippumattoman Meduza-uutissivuston olevan turvallisuusuhka Venäjälle.

Meduza lisättiin jo vuonna 2021 ulkomaisten agenttien listalle Venäjällä. Torstaina Meduza nimettiin ”ei-toivotuksi toimijaksi”.

26.1. 22:02

Venäläissyyttäjät ovat kieltäneet riippumattoman Meduza-uutissivuston toiminnan. Syyttäjät sanovat venäjänkielisen sivuston olevan turvallisuusuhka Venäjälle.

Torstaina syyttäjät sanoivat, että Meduza on nimetty ”ei-toivotuksi toimijaksi”, lisäten näin sivustoon kohdistuvaa painetta.

Sen jälkeen kun toimija julistetaan Venäjällä ei-toivotuksi, sen kanssa toimivat voivat saada tuntuvia sakkorangaistuksia tai jopa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen. Median kohdalla tämä esimerkiksi koskee niin toimittajia kuin lukijoitakin.

Meduza on julkaissut sivuillaan vastauksen Venäjän viranomaisille.

”Meduza on julistettu Venäjällä "ei-toivotuksi" järjestöksi. Toisin sanoen uutistoimistomme työ on nyt täysin kielletty maassa, jota perustajamme kutsuvat kodikseen”, Meduza kirjoittaa vastauksessaan.

Meduza kertoo vastauksessaan, että mikäli media ei nyt lopeta toimintaansa, rikossyytteet uhkaavat sen johtohenkilöitä ja toimittajia.

”Sekä myös kaikkia niitä, jotka levittävät Meduzan aineistoa. Jopa heitä, jotka jakavat Meduzan linkkejä sosiaalisessa mediassa. Myös heitä, jotka lahjoittavat rahaa tukeakseen journalismia, ja jopa kaikkia heitä, jotka antavat toimittajillemme haastattelun tai edes kommentin.”

Vastauksessa kerrotaan, että Meduzaa huolestuttaa Venäjän asettama ”ei-toivotun toimijan” status.

”Meitä pelottaa. Pelkäämme lukijoidemme ja niiden puolesta, jotka ovat tehneet yhteistyötä Meduzan kanssa jo vuosia. Pelkäämme läheistemme ja ystäviemme puolesta.”

Samalla Meduza kuitenkin korostaa, että se uskoo sananvapauteen ja demokraattiseen Venäjään.

”Mitä enemmän meitä ja arvojamme vastaan kohdistetaan painostusta, sitä kovemmin me vastustamme.”

Meduza kertoo löytävänsä keinot toimia ”uusissa olosuhteissa” ja lupaa jatkossakin raportoida tapahtumista lukijoilleen, joista monet ovat edelleen Venäjällä.

”Emme alistu Venäjän Internet-sensuuriin.”

Meduza päättää vastauksensa kertomalla, että se uskoo sananvapauden ja vapaan tiedonsaannin olevan kovalla työllä saavutettuja oikeuksia, joita on suojeltava. Meduza korostaa, että yhteiskunnan toiminta, vapaista vaaleista ja sananvapaudesta aktiiviseen kansalaisyhteiskuntaan, ei voi toimia ilman tätä perustaa.

”Ja olemme valmiita taistelemaan sen puolesta”, Meduza kirjoittaa.

Meduza on jo vuonna 2021 lisätty ulkomaisten agenttien listalle. Sitä on käytetty viime vuosina laajasti hallinnon vastustajia, journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan.

Venäjän aloitettua noin vuosi sitten hyökkäyssotansa Ukrainassa kaikki riippumattomat mediat Venäjällä on joko lakkautettu tai ne ovat itse keskeyttäneet toimintansa.

Pääsyä ulkomaisten mediatoimijoiden sivustoille on niin ikään rajoitettu Venäjän sisällä.

Meduza perustettiin vuonna 2014. Se toimii Latviassa Venäjän sensuurin kiertämiseksi.

Länsimaisessa mediassa on siteerattu Meduzaa usein niin Venäjän hyökkäyssodan aikana kuin sitä ennenkin. Myös Helsingin Sanomat julkaisee säännöllisesti Meduzan uutisia suomeksi käännettynä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat