Viisi poliisia sai syytteet taposta pahoin­pideltyään miehen kuoliaaksi

Tapaus sattui tammikuussa, kun uhri jätti pysähtymässä stop-merkin kohdalle.

27.1. 2:18

Yhdysvalloissa viittä poliisia vastaan nostettiin syytteet taposta sen jälkeen kun heidän pahoinpitelemänsä musta mies kuoli Tennesseen osavaltiossa.

Tapahtuman uhri Tyre Nichols, 29, pysäytettiin tammikuun 7. päivä Memphisin poliisin mukaan holtittoman ajamisen vuoksi. Mies ei ollut pysähtynyt stop-merkin kohdalle. Takaa-ajon jälkeen poliisit pahoinpitelivät hänet tunnistamattomaan kuntoon, perheen asianajajat sanovat lausunnossa.

Memphisin poliisi kertoi viime perjantaina irtisanoneensa viisi poliisia, jotka ovat myös itse mustia. Irtisanomista perustellaan sisäisessä tutkinnassa todetuilla lukuisilla rikkeillä, jotka liittyivät muun muassa liialliseen voimankäyttöön, velvollisuuteen puuttua tilanteisiin ja velvollisuuteen antaa apua.

Nichols kuljetettiin poliisin mukaan sairaalaan kriittisessä tilassa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa 10. tammikuuta.

"Näiden poliisien katsotaan olevan suoraan vastuussa Nicholsin fyysisestä pahoinpitelystä”, Memphisin poliisipäällikkö Cerelyn Davis sanoi.

"Tämä ei ole vain ammatillinen epäonnistuminen, vaan epäonnistuminen osoittaa perusinhimillisyyttä toista yksilöä kohtaan. Tämä tapaus oli hirvittävä, piittaamaton ja epäinhimillinen”, hän jatkoi.

Tapahtuma on tallentunut videolle

Viittä poliisia, jotka ovat kiinniotettuina, syytetään lisäksi törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. Viranomaisten mukaan tapahtuneesta löytyy video, joka aiotaan julkaista perjantaina.

"Kenelläkään on tuskin kysyttävää syytteistä sen jälkeen, kun he näkevät tuon videon”, piirisyyttäjä Steve Mulroy sanoi CNN:lle.

Myös poliisipäällikkö David viittasi videon sisällön olevan raakaa.

"Odotan teidän olevan raivoissanne piittaamattomuudesta perimmäisiä ihmisoikeuksia kohtaan”, hän sanoi.

Perheen asianajajat kuvasivat vastenmieliseksi tapaa, jolla Nichols menetti henkensä poliisin käsittelyssä. Asianajajien mukaan Nicholsin pahoinpitely osoittaa vakavia tarpeita muuttaa ja uudistaa lainsäädäntöä, jotta väkivalta saadaan loppumaan pienen riskin toimenpiteiden, kuten tässä tapauksessa liikennemerkille pysähtymisen, yhteydessä.

Poliisiväkivalta ja rasismi ovat olleet Yhdysvalloissa tapetilla sen jälkeen, kun poliisi surmasi mustan George Floydin pidätystilanteessa toukokuussa 2020. Floydin kuolema sytytti laajat rasismia vastustaneet Black Lives Matter -protestit.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti ihmisiä pysymään rauhallisena ja sanoi tukevansa rauhanomaisia mielenosoituksia.

"Samalla, kun amerikkalaiset surevat, oikeusministeriö suorittaa tutkimustaan ja osavaltion viranomaiset jatkavat työtään, yhdyn Tyren perheen pyyntöön rauhanomaisesta mielenosoituksesta”, hän sanoi.

"Raivostuminen on ymmärrettävää, mutta väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää”, Biden sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat