Tšekissä äänestetään uudesta presidentistä: vastakkain ovat miljardööri ja entinen Nato-komitean puheenjohtaja

Presidentinvaalien äänestys päättyy lauantaina.

Ehdokkaat Petr Pavel ja Andrej Babiš osallistuivat televisioituun vaaliväittelyyn Prahassa 25. tammikuuta.

27.1. 7:59 | Päivitetty 27.1. 15:38

Tšekissä alkaa perjantaina kaksipäiväinen presidentinvaalien toinen kierros. Äänestäjät ratkaisevat, onko maan seuraava presidentti entinen pääministeri Andrej Babiš vai entinen kenraali ja Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Petr Pavel.

Kun vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, eniten ääniä saaneet Babiš ja Pavel selviytyivät vaalien toiselle kierrokselle. Äänestys päättyy lauantaina.

Slovakiassa syntynyt Anrej Babiš, 68, on Forbes-lehden mukaan Tšekin viidenneksi rikkain ihminen. Hän toimi pääministerinä 2017–2021.

Varallisuutensa vuoksi Babišia on toisinaan kutsuttu Tšekin Donald Trumpiksi, kertoo talousjulkaisu Forbes.

Työuransa Babiš aloitti lannoitekauppiaana. Hän työskenteli nuorena Marokossa, jossa hankittu kansainvälisen kaupan kokemus osoittautui myöhemmin arvokkaaksi. Varallisuutensa Babiš on kerännyt Agrofert-konserninsa avulla. Agrofertiin kuuluu yli 210 yritystä useilta eri toimialoilta maataloudesta uusiutuvaan energiaan ja mediaan.

Babiš luopui Agrofertin johtamisesta vuonna 2013.

Babiš oli syytettynä EU:n tukipetosjutussa vain hieman ennen presidentinvaaleja. Tšekkiläinen tuomioistuin vapautti Babišin syytteistä EU:n tukipetosjutussa 9. tammikuuta, vain päiviä ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta.

Babišia syytettiin tilansa siirtämisestä Agrofert-konserninsa alaisuudesta, jotta se olisi oikeutettu EU:n pienyrityksille tarkoitettuun kahden miljoonan dollarin tukeen. Tuomarin mukaan syytteessä kuvattu teko ei kuitenkaan ollut rikos.

Keskustapopulistisen Ano-puolueen puheenjohtaja Babiš kiisti syytökset ja kutsui oikeudenkäyntiä ”poliittiseksi prosessiksi”.

Babiš on luvannut panostaa hallitusta elinkustannuksia ja sähkön hintoja hillitseviin toimiin, jos hänet valitaan presidentiksi.

Oikeudenkäynti ei jäänyt Babišin presidentinvaalikampanjan ainoaksi vastoinkäymiseksi. Hän nimittäin ehti kampanjansa aikana aiheuttaa kommenteillaan laajaa närkästystä, kertoo uutistoimisto AFP. Babiš kertoi, ettei presidenttinä lähettäisi omia joukkojaan apuun, mikäli Naton jäsenmaihin Puolaan tai Baltiaan hyökättäisiin. Sittemmin Babiš on vetänyt sanojaan takaisin.

Presidentinvaalien toinen ehdokas, Petr Pavel, 61, toimi maansa armeijan esikuntapäällikkönä 2012–2015 ja Naton sotilaskomitean puheenjohtajana vuosina 2015–2018.

Pavel on kertonut kuuluneensa Tšekkoslovakian kommunistiseen puolueeseen 1980-luvulla, Tšekin puolustusvoimien uutislehti CZ Defence kertoo. Pavelin mukaan hänellä ei ole syytä pyydellä jälkikäteen anteeksi puolueeseen kuulumistaan.

”En vahingoittanut ketään. Siitä huolimatta en ole ylpeä siitä. Silloin uskoin, että kommunismi voitaisiin uudistaa”, hän sanoi, ja jatkoi:

”Minulla ei ollut tarpeeksi tietoa ja kokemusta arvioidakseni hallinnon rikollista luonnetta. Nyt tiedän, että se oli virhe.”

Pavel on kertonut haluavansa Tšekistä tasavallan, joka on mahdollisimman kaukana korruptiosta ja oligarkiasta.

Eläkkeellä oleva kenraali on vannonut ”palauttavansa järjestyksen” EU:n ja Naton alueelle, mikäli hänet valitaan presidentiksi, AFP ja Reuters kertovat.

”En voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että ihmiset kokevat elämässään yhä enemmän kaaosta, epäjärjestystä ja epävarmuutta. En voi sivuuttaa sitä asiaa, että valtio on jollain tapaa lakannut toimimasta”, Pavel kertoo kampanjasivustollaan.

”Meidän on muutettava tilannetta. Meidän on pelattava sellaisten sääntöjen mukaan, jotka pätevät yhtä lailla kaikille”, hän lisää.

Oikaisu 27.1. kello 10.10: Vaalit alkavat perjantaina, eivät torstaina, kuten jutussa aiemmin luki. Oikaisu kello 15.37: Äänestys päättyy lauantaina, ei perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat