Ruotsissa sattunut 17 räjähdystä kuukauden aikana – Tämä räjähdyksistä tiedetään

Räjähdyksiä on tapahtunut Ruotsissa joka toinen päivä tänä vuonna.

Kerrostalon edustalla räjähti Grimstassa 2. tammikuuta.

27.1. 17:57

Ruotsissa on tapahtunut 17 räjähdeiskua kuukauden aikana, joista viimeisin tapahtui perjantaiaamuna. Yhdeksän räjähdystä on sattunut Tukholmassa.

Asia käy ilmi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n tuoreesta kartoituksesta, jonka mukaan räjähdyksiä on sattunut keskimäärin tänä vuonna joka toinen päivä Ruotsissa.

Räjähdyksiä on sattunut Tukholmassa, mutta ainakin myös Uppsalassa, Göteborgissa ja Älmhultissa. Räjähdyksistä monet ovat sattuneet asuinalueilla. SVT:n kartoituksen mukaan osa on tapahtunut esimerkiksi lähellä päiväkoteja. Niissä rappukäytävissä, jotka ovat olleet räjähdysten kohteina asuu SVT:n arvion mukaan yhteensä ainakin 600 ihmistä, joista 80 lapsia.

Ruotsia on koetellut poikkeuksellinen väkivallan aalto, sillä räjähdysten lisäksi maassa on sattunut useita ampumistapauksia. Poliisi epäilee, että osa tapauksista liittyy kahden huumemarkkinoista kilpailevan rikollisjengin reviiritaisteluihin ja kostoiskuihin.

Erityisesti Tukholmasta on raportoitui väkivaltatapauksia viime aikoina poikkeuksellisen paljon. Poliisi kertoi viime viikon lauantaina lähettävänsä lisävahvistuksia kaupunkiin lähipäiviksi levottomuuksien vuoksi.

Räjähderikoksista vastaavan yksikön edustaja Pär Christianssén on kuvaillut viime viikkoja ”äärimmäiseksi ajanjaksoksi” sekä räjähdysten määrää ”sietämättömäksi”.

Maahan ei ole julistettu toistaiseksi poikkeustilaa, vaikka alkuvuoden räjähdysten tahti on ollut poikkeuksellinen ja edellisvuottakin kovempi: viime vuonna räjähdyksiä tapahtui yhteensä 90.

Ruotsalaisen rikoskomisario Gunnar Appelgrenin mukaan räjähdysten tarkoituksena on saada yhteiskuntaan ”pysyvä haava, joka jää ajan myötä paikallisyhteisöön”.

”Sillä on vahva psykologinen vaikutus”, hän kuvailee.

HS kokosi tähän juttuun, mitä viimeisimmästä räjähdyksistä tiedetään nyt.

27. tammikuuta Akallassa Tukholmassa

Tukholman pohjoispuolella sijaitsevan Järvan alueen Akallan lähiössä oli räjähdys perjantain vastaisena yönä. Ilmoitus räjähdyksestä tuli kello 3.38.

Räjähdys tapahtui asuinrakennuksen edustalla. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä, mutta rakennus vaurioitui.

Poliisi ei ollut perjantain aamupäivään mennessä kommentoinut, onko räjähdyksellä mahdollisesti yhteyttä muihin räjähdyksiin Tukholmassa.

19. tammikuuta Årstassa Tukholmassa

Tukholman eteläosassa Årstan kaupunginosassa tapahtui räjähdys torstai-iltana kerrostalon porraskäytävässä.

Kyse oli jonkinlaisesta räjähteestä, joka laukesi kello 22:n jälkeen paikallista aikaa, uutisoivat ruotsalaismediat. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut, mutta sirpaleet aiheuttivat vahinkoa porraskäytävälle.

Kerrostalon rappukäytävässä räjähti Årstassa 19. tammikuuta.

18. tammikuuta Kistassa Tukholmassa

Räjähdys tapahtui toimistoalueella Kistan kaupungin­osassa Luoteis-Tukholmassa. Hälytys suuren räjähteen räjähdyksestä tuli hieman ennen puoli viittä aamulla.

Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä. Räjähdyksestä koitui vahinkoa toimistorakennukseen, joka on Kistan keskustan läheisyydessä, mutta kaukana alueen asuin­rakennuksista.

Räjähdys aiheutti isoja vaurioita Kistassa 18. tammikuuta.

17. tammikuuta Södermalmissa Tukholmassa

Södermalmilla sijaitsevan ravintolan edustalla räjähti räjähde tiistain vastaisena yönä.

Räjähdyksessä vaurioituivat muun muassa ravintolan ovi ja rakennuksen ikkunat. Myös asuinhuoneistoja sisältävän ylemmän kerroksen julkisivu vaurioitui pahoin.

Räjähdyksestä ei kuitenkaan aiheutunut henkilövahinkoja eivätkä asukkaat joutuneet lähtemään kodeistaan. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan kyseessä oli pidetty paikallisravintola.

Poliist työskentelivät räjähdyksen kohteena olleen ravintolan edustalla Tukholman Södermalmilla.

15. tammikuuta Uppsalassa

Ruotsin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Uppsalassa sattui voimakas räjähdys, joka sattui kaupungin keskustassa sijaitsevalla asuinalueella. Räjähdys sattui ulkona.

Aftonbladetin mukaan poliisi hälytettiin paikalle noin puoli kuuden aikaan aamulla Suomen aikaa. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä, mutta asuinrakennus vaurioitui.

8. tammikuuta Göteborgissa

Poliisi sai hälytyksen sunnuntain vastaisena yönä räjähdyksestä, joka tapahtui kerrostalossa Frölundassa, joka sijaitsee Göteborgissa. Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki.

Ruotsin paikallinen poliisi sai SVT:n mukaan yöllä useita yhteydenottoja, että alueella oli kuulunut voimakkaita räjähdyksiä. Räjähdys vaurioitti asuinrakennuksen porttia, seinää ja ovea. Räjähdyksestä ei koitunut henkilövahinkoja.

2. tammikuuta Grimstassa Tukholma

Tukholman länsiosassa sijaitsevalla Grimstan alueella räjähti asuintalon portilla. Räjähdys sattui hieman neljän jälkeen Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä.

Kerrostalossa asui räjähdyksen aikaan 76 ihmistä, joista 15 lapsia. Kenenkään ei raportoitu loukkaantuneen räjähdyksissä.

Grimstassa tapahtuneen räjähdyksen uskotaan kohdistuneen tunnettuun räppäriin, kertoi Aftonbladet. Poliisi on epäillyt, että räjähdys oli kosto Vällingbyssä uudenvuodenaattona tapahtuneesta ammuskelusta, jossa kuoli yksi mies ja kaksi loukkaantui. Useita henkilöitä pidätettiin epäiltynä erilaisista räjähdyksen yhteydessä tehdyistä rikoksista.

Räjähdyksen jälkiä Grimstassa 2. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat