Tuomari: Kirje­pommien lähettäjäksi epäilty yritti lopettaa tuen Ukrainalle

74-vuotias eläkeläismies oli ostanut Amazonista räjähdetarvikkeita. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että hän toimi yksin.

Espanjan poliiseja Ukrainan Madridin-suurlähetystön edustalla 30. marraskuuta 2022. Suurlähetystöön oli toimitettu kirjepommi, jonka lähettäjäksi epäillään espanjalaista eläkeläismiestä.

27.1. 17:35

Espanjan kirjepommien lähettäjä yritti lopettaa maan tuen Ukrainalle, espanjalainen tuomioistuin kertoi perjantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

74-vuotias espanjalainen eläkeläismies pidätettiin keskiviikkona Burgosin maa­kunnassa. Rikoskokonaisuuden ensimmäinen oikeudenkäynti järjestettiin suljetuin ovin perjantaina.

Miehen epäillään lähettäneen marras–joulukuussa kuusi kirjepommia eri instituutioihin, muun muassa Espanjan pääministerin kansliaan sekä Yhdysvaltain ja Ukrainan Madridin-suurlähetystöihin.

Useimmat iskut ehdittiin estää, mutta Ukrainan suurlähetystön työntekijä loukkaantui lievästi yhdessä iskussa.

Espanjalaisen tuomioistuimen mukaan mies voi saada syytteet kahdesta törkeästä terrorismirikoksesta ja neljästä terrorismirikoksesta.

Mies oli työskennellyt Baskimaan pääkaupungin Vitoria-Gasteizin kaupungintalossa ennen eläköitymistään vuonna 2013.

Tuomarin mukaan epäilty yritti painostaa Espanjaa luopumaan Ukrainalle annettavasta tuesta. Eläkeläismies vaikuttaa kuitenkin tämänhetkisten todisteiden valossa toimineen yksin.

Mies oli tuomarin mukaan yrittänyt luoda vaikutelman, että teon taustalla olisi Venäjään kytkeytyneiden ihmisten verkosto.

”Ei ole viitteitä siitä, että tutkinnan alaisena oleva henkilö kuuluisi mihinkään terroristiseen tai järjestäytyneeseen ryhmään tai tekisi yhteistyötä niiden kanssa”, oikeuden lausunnossa sanottiin.

Epäilty oli käyttänyt toiminnassaan venäläisiä viestisovelluksia, kuten Vkontaktea, sekä sveitsiläistä päästä päähän salattua sähköpostipalvelua Protonmailia.

Eläkeläismiehen verkkohistoriasta löytyi Venäjän valtionmedia RT:n ja Sputnikin sivustoja. Lisäksi hän oli käynyt espanjankielisillä verkkosivuilla, joilla oli tietoa aseista ja kemiallisista aineista.

Epäillyn kotoa löytyi välineitä, joilla voi rakentaa kotitekoisia räjähteitä. Mies oli esimerkiksi ostanut verkkokauppa Amazonista kaliumnitraattia ja kuparilankaa.

Tuomarin mukaan poliisi pääsi miehen jäljille, koska tämä oli käyttänyt kirjekuoria ja postimerkkejä, joita saa vain tietyistä kaupoista Burgosista.

Mies pysyy vangittuna virallisten syytteiden julistukseen saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat