Seitsemän kuollut hyökkäyksessä Jerusalemissa – Poliisin mukaan 42 pidätetty

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli ja kolme haavoittui lähellä synagogaa tapahtuneessa ammuskelussa, kertoo israelilaismedia.

Pelastustyöntekijöitä ja turvallisuusjoukkoja Itä-Jerusalemissa ammuskelupaikalla.

27.1. 21:03 | Päivitetty 28.1. 10:07

Seitsemän ihmistä kuoli ja kolme haavoittui synagogaan tehdyssä ampumisiskussa Neve Yaakovin alueella Jerusalemin itäosassa perjantai-iltana, kertoi Israelin ulkoministeriö.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja israelilaismediat Haaretz ja The Jerusalem Post.

Israelin poliisin mukaan ampuja saapui noin kello 20.15 synagogaan ja alkoi ampua useita ihmisiä alueella. Poliisin mukaan seitsemän siviiliä julistettiin kuolleiksi ja kolme ihmistä haavoittui.

”Saavuimme paikalle hyvin nopeasti, ja siellä oli hirvittävää. Haavoittuneita ihmisiä makasi kadulla”, kertoo paikallisella pelastuslaitoksella työskentelevä Shimon Alfasi Reutersille.

Poliisi sanoi aiemmin, että Jerusalemissa sijaitsevassa synagogassa oli tehty terrori-isku. Poliisin mukaan tapausta seurasi tulitaistelu ja takaa-ajo, jonka myötä poliisi ampui epäillyn.

Poliisin mukaan epäilty ampuja on saatu tunnistettua. Hänen sanotaan olleen 21-vuotias palestiinalainen ja asuneen Itä-Jerusalemissa.

Poliisi kertoi lauantaina, että ampumisen seurauksena oli pidätetty 42 ihmistä kuulusteluja varten, kertoi AFP. Pidätettyjen joukossa oli epäillyn ampujan perheenjäseniä sekä asukkaita naapurustosta, jossa epäilty asui.

The Times of Israel kertoo hyökkääjän saapuneen synagogan luokse autolla ja avanneen tulen. The Jerusalem Postin mukaan paikalla olleet, jutussa tarkemmin määrittelemättömät turvallisuusjoukot tappoivat hyökkääjän sen jälkeen, kun tämä oli yrittänyt paeta autolla.

Lähellä synagogaa asuva 18-vuotias opiskelija Matanel Almalem kertoi AFP:lle kuulleensa useita laukauksia.

Myös lähellä asuva parturi Shalom Borohov kertoi AFP:lle kuulleensa laukauksia ja menneensä tämän jälkeen paikalle auttamaan ihmisiä.

"Näin terroristin saapuvan autollaan. Hän pysähtyi keskelle risteystä ja ampui autostaan”, Borohov sanoi ja kertoi miehen jatkaneen ampumista, kun ihmiset saapuivat paikan päälle auttamaan.

Israelin poliisin mukaan kyseessä on yksi pahimmista iskuista pitkään aikaan.

"Yksi pahimmista hyökkäyksistä, jonka olemme viime vuosina kohdanneet”, Israelin poliisin komentaja Kobi Shabtai kuvaili tapausta medialle tapahtumapaikalla.

Perjantainen ampuminen tapahtui Neve Yaakovin naapurustossa, jonka Israel otti haltuunsa Jordanialta niin sanotun kuuden päivän sodan jälkeen vuonna 1967.

Maailmalla on vietetty perjantaina juutalaisvainojen uhrien muistopäivää.

Ammuskelu tapahtui päivä sen jälkeen, kun Israelin ja Palestiinan välinen konflikti oli kärjistynyt entisestään. Torstaina yhdeksän palestiinalaista kuoli Israelin ratsiassa Jeninissä. Perjantaina aamuyöstä Israel aloitti ilmaiskujen sarjan Gazaan vastauksena palestiinalaisalueiden puolelta ammuttuihin raketteihin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili tapahtumapaikalla perjantaina yhdessä kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvirin kanssa.

Vierailun jälkeen Netanjahu sanoi televisioidussa lausunnossa, että hänen turvallisuuskabinettinsa ilmoittaa pian ”välittömistä toimenpiteistä”. Samalla pääministeri muistutti israelilaisia, etteivät he ottaisi lakia omiin käsiinsä.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on määrännyt kansallisen turvallisuus­tiiminsä tarjoamaan kaiken tarvittavan tuen Israelille iskun takia. Biden puhui myös Israelin pääministeri Netanjahun kanssa tapahtuneesta.

Valkoinen talo tuomitsi hyökkäyksen tiedotteessaan jyrkästi.

”Hyökkäys tapahtui traagisesti juuri kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä, jolloin holokaustissa kuolleiden muistoa kunnioitetaan ympäri maailmaa”, Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Lisäksi Yhdysvaltojen ulkoministeriö tuomitsi iskut ja tarjosi tukensa Israelille.

”Tämä on aivan hirvittävää”, ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel sanoi toimittajille perjantaina AFP:n mukaan.

”Me tuomitsemme tämän terroristi-iskun jyrkästi. Meidän sitoutumisemme Israelin turvallisuuteen pysyy raudanlujana ja olemme suoraan yhteydessä israelilaisiin kumppaneihimme”, hän jatkoi.

Myös Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres on tuominnut joukkoampumisen.

Guterresin tiedottajan mukaan pääsihteeri pitää erityisen hirvittävänä sitä, että terroriteko kohdistui palvontapaikkaan holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat