Aucklandissa vallitsee kaaos – poikkeukselliset sateet ja tulvat tappaneet ainakin kolme ihmistä

Aucklandiin iski perjantaina myrsky, joka aiheutti mittavia tuhoja.

Auto ja bussi upposivat tulvavesiin perjantaina Uudessa-Seelannissa.

28.1. 5:37 | Päivitetty 28.1. 6:58

Kolme ihmistä on kuollut ja yksi on kateissa Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa rankkasateiden ja tulvien takia, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Paikallisen poliisin mukaan kaksi kuolleista löydettiin tulvavedestä eri paikoista kaupungin pohjoisosassa. Kolmas ihminen kuoli maanvyöryn tuhottua talon lähellä kaupungin keskustaa.

Uuden-Seelannin pääministeri Chris Hipkins esitti suruvalittelunsa uhrien omaisille vierailtuaan tulva-alueilla.

Hipkinsin mukaan myrskyn aiheuttamien tuhojen taso on joillakin alueilla huomattava.

”On selvää, että edessä on valtava siivoustyö”, sanoi Hipkins.

The New Zealand Herald -lehden mukaan alueelle on julistettu hätätila rajujen tulvien ja maanvyörymien vuoksi. Aucklandin lentokenttä on suljettu sekä kotimaan- että ulkomaan­liikenteeltä. Myös Highway 1 -moottoritie on joko suljettu kokonaan tai sen käyttöä on rajoitettu useilla alueilla.

Rankkasateet ovat peruuttaneet myös tapahtumia. Muun muassa Elton Johnin konsertti peruttiin sään vuoksi.

Reutersin mukaan tulvat ovat tappaneet useita ihmisiä.

Tulvavedet ovat vahingoittaneet lukuisia koteja, ja asukkaita on jouduttu evakuoimaan useilta alueilta Aucklandissa. Koteja on jäänyt eristyksiin maanvyöryjen vuoksi, ja ihmisiä jäänyt jopa kodittomiksi heidän talojensa tuhouduttua täysin.

The New Zealand Heraldin mukaan rankkasateet jatkuvat Aucklandissa vielä ainakin lauantaina. Lehden mukaan alueella vallitsee kaaos, ja ihmiset yrittävät selvittää sään aiheuttamia tuhoja.

Aucklandin pelastuslaitoksen mukaan lauantaiaamun valkeneminen paljasti tuhojen todellisen laajuuden. Vahinkojen arvioimisessa menee kuitenkin vielä pitkään.

”Auckland piestiin perjantaina. Aucklandin sateisin päivä tilastojen mukaan – ja tänään aloitamme tuhojen siivoamisen”, pelastuslaitos kertoi tiedotteessaan Reutersin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat