Perun kongressi torjui presidentin pyynnön vaalien aikaistamisesta

Presidentti Dina Boluarte teki pyyntönsä, kun hänen välitöntä eroaan vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet ympäri maata viikkokaupalla.

Perun presidentti Dina Boluarte.

28.1. 7:35 | Päivitetty 28.1. 8:13

Perussa maan kongressi on torjunut presidentti Dina Boluarten pyynnön aikaistaa vaaleja. Boluarte pyysi aiemmin kongressia aikaistamaan vaaleja joulukuulle ensi vuoden huhtikuusta.

Boluarte teki pyyntönsä, kun hänen välitöntä eroaan vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet ympäri maata viikkokaupalla.

”Ei kenelläkään ole mitään halua takertua valtaan”, Boluarte sanoi.

”Minulla ei ole kiinnostusta jatkaa presidenttinä. Jos olen täällä, se on siksi, että olen täyttänyt perustuslaillisen velvollisuuteni”, hän jatkoi.

Kongressi päätti joulukuun 21. päivä aikaistaa vaaleja vuodesta 2026 kahdella vuodella. Tämä ei ole kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia.

Boluarten eroa ja vaaleja vaativat entisen presidentti Pedro Castillon kannattajat ovat jatkaneet valtateiden tukkimista, mikä on aiheuttanut pulaa ruuasta, polttoaineesta ja muista perustarvikkeista. Hallitus on sanonut käskevänsä pian poliisin ja sotilaat hajottamaan tiesulut.

Boluarte nousi varapresidentistä presidentiksi joulukuun alkupuolella, kun Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankumousyrityksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat