Yhdysvaltalais­kenraali varoittaa: Sota Kiinan kanssa mahdollinen jo kahden vuoden kuluttua

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Michael A. Minihanin mukaan Taiwanin-tilanteen aiheuttama konflikti voisi mahdollisesti tapahtua jo vuonna 2025.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Kiinan ulkoministeri Wang Yi osallistuivat tapaamiseen Nusa Duassa Indonesiassa viime heinäkuussa.

28.1. 9:47

Yhdysvaltain ilmavoimien vanhempi kenraali Michael A. Minihan on varoittanut mahdollisesta konfliktista Kiinan kanssa. Minihanin arvion mukaan konflikti voisi tapahtua jo vuonna 2025, kertoo uutistoimisto AFP. Asiasta kirjoittaa myös The Washington Post.

Sekä Taiwanissa että Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit vuonna 2024.

AFP:n mukaan Minihan on määrännyt ilmavoimien yksiköt täyteen operatiivisen taisteluvalmiuteen tämän vuoden aikana.

Pentagon vahvisti perjantaina aidoksi sosiaalisessa mediassa levinneen sisäisen muistion. Siinä Minihan kertoo, että ”päätavoitteena tulisi olla pelotteen muodostaminen Kiinalle, ja tarvittaessa kukistaminen”.

”Toivon, että olen väärässä. Minulla on sellainen aavistus, että taistelemme vuonna 2025”, Minihan sanoi.

Kenraali Minihan perusteli asiaa sillä, että Taiwanin vuoden 2024 presidentinvaalit tarjoaisivat kolmannen kautensa lokakuussa varmistaneelle Kiinan presidentille Xi Jinpingille syyn panna toimeen sotilaallinen hyökkäys.

”Taiwanin presidentinvaalit ovat vuonna 2024. Ne antavat Xille syyn [hyökätä]. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat vuonna 2024. Ne tarjoavat Xille hajamielisen Amerikan”, Minihan sanoo muistiossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi lokakuussa, että Kiina voi pyrkiä valloittamaan Taiwanin itselleen paljon nopeammalla aikataululla kuin aiemmin on arvioitu.

Kiina järjesti viime elokuussa mittavat sotaharjoitukset, joiden aikana se muun muassa ampui ballistisia ohjuksia mereen Taiwanin lähistöllä. Harjoitukset ovat reaktio Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa.

Yhdysvallat aseistaa ja tukee Taiwania miljardeilla dollareilla.

Yhä useammat Yhdysvaltain lainsäätäjät ovat vaatineet avun lisäämistä ja suoran sotilaallisen avun lähettämistä Taiwaniin. Virkamiehet ovat perustelleet vaatimustaan vetoamalla siihen, että Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota luo paineita varhaiselle valmistelulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat