Jerusalemissa jälleen ampumis­tapaus, poliisin mukaan epäilty on 13-vuotias

Ampuminen tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun palestiinalainen ampuja surmasi seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella Itä-Jerusalemissa.

Viranomaisia kuvattuna lauantaina tapahtumapaikan luona lähellä Jerusalemin vanhaakaupunkia.

28.1. 11:33 | Päivitetty 28.1. 14:28

Kaksi ihmistä on haavoittunut Israelissa Jerusalemin vanhankaupungin lähellä tapahtuneessa ampumisessa, kertovat Israelin lääkintäviranomaiset.

Ensitietojen perusteella tapahtumien kulku oli vielä epäselvä. Viranomaiset kuvailivat tekoa ”terrori-iskuksi”. Poliisin mukaan epäilty ampuja on 13-vuotias palestiinalainen, kertoo uutistoimisto AFP.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan 13-vuotiasta hyökkääjää ammuttiin tapahtumapaikalla. AFP puolestaan kertoo poliisin sanoneen, että hyökkääjä on ”neutralisoitu ja loukkaantunut”.

Hyökkääjä oli kotoisin Itä-Jerusalemista, kertoo poliisi AFP:n mukaan. The Jerusalem Post kertoo, että epäilty saapui tapahtumapaikalle linja-autolla. Valvontakamerojen mukaan hän piilotteli autojen takana ennen kuin ampui kahta uhria.

Toinen haavoittuneista on 23-vuotias mies, toinen 47-vuotias mies. Heidät on kuljetettu sairaalahoitoon, ja ainakin nuoremman miehen tilaa on kuvattu kriittiseksi. Haaretzin mukaan loukkaantuneet ovat isä ja poika.

Ampuminen tapahtui Daavidin kaupungin arkeologisen kohteen ja Silwanin kaupunginosan välillä, kertovat israelilaismediat. Aluksi tapahtumapaikan kerrottiin olevan arkeologisen kohteen sisällä.

Ampuminen tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun palestiinalainen ampuja surmasi seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella Itä-Jerusalemissa. Israelin poliisin mukaan ampuja oli 21-vuotias ja asui Itä-Jerusalemissa. Hän kuoli poliisin kiinniottotilanteessa.

Israelin poliisi kertoi tänään pidättäneensä yli 40 ihmistä tapauksen vuoksi.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut Itä-Jerusalemissa perjantaina tehdyn joukkoampumisen, kuten myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Väkivaltaisuudet Israelin ja palestiinalaisalueiden välillä ovat kiihtyneet viime päivinä. Israelin joukot suorittivat aiemmin tällä viikolla pakolaisleirillä Jeninissä Länsirannalla ratsian, jossa kuoli yhdeksän ihmistä, kertoo BBC.

Lisäksi 20 ihmisen kerrottiin haavoittuneen iskussa, jota palestiinalaisviranomaiset kuvasivat tuhoisimmaksi vuosiin. Ratsia tehtiin täpötäyteen pakolaisleiriin.

Israelin turvallisuusjoukot myös ampuivat yhden palestiinalaisen miehen Jerusalemin lähettyvillä al-Ramin kaupungissa, jonne oli kerääntynyt ihmisiä protestoimaan Jeninissä tehtyä ratsiaa vastaan, palestiinalaisviranomaiset kertoivat.

Palestiinalaishallinto syytti Israelia joukkomurhasta Jeninin teon jälkeen. Samalla se ilmoitti päättävänsä yhteistyön turvallisuusasioissa Israelin kanssa.

”Miehityksen ja kolonisaation tempo on kiihtymässä Israelin uuden oikeistohallituksen myötä. Väkivallan kierre syvenee ja luo poliittista pääomaa aggressiivisille toimijoille”, arvioi Israeliin ja palestiinalaisalueisiin erikoistunut tutkija Antti Tarvainen Twitterissä.

Hänen mukaansa tilanteen kehittyminen riippuu merkittävästi kansainvälisistä toimijoista.

”Pieni osa kansainvälisistä pääomasijoittajista on alkanut vetämään investointeja pois protestina Israelin hallitukselle. Vastaavia vetoja tuskin on luvassa EU:n tai Suomen suunnalta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat