Jerusalemin ampumiset tuomitaan laajasti – Suomen ulko­ministeriö kutsui perjantain tapahtumia terrori-iskuksi

Jerusalemissa tapahtui perjantaina ja lauantaina kaksi ampumavälikohtausta, joista ensimmäisessä kuoli seitsemän ihmistä.

Israelin turvallisuusjoukkoja ja pelastushenkilöstöä ampumispaikalla lauantaina lähellä Jerusalemin vanhaakaupunkia.

28.1. 13:47 | Päivitetty 28.1. 14:19

Suomen ulkoministeriö tuomitsee jyrkästi Jerusalemissa Israelissa perjantaina tapahtuneen hyökkäyksen.

”Tuomitsemme jyrkästi terrori-iskun Neve Ya’akovissa holokaustin muistopäivänä. Syvimmät osanottomme läheisensä menettäneille”, ulkoministeriö kirjoittaa Twitterissä.

”Kaikkien ihmisten on voitava harjoittaa uskontoaan turvallisesti, molemminpuolisen kunnioituksen hallitessa”

Jerusalemissa tapahtui perjantaina ja lauantaina kaksi ampumavälikohtausta. Perjantaina Itä-Jerusalemissa palestiinalainen ampuja surmasi seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä.

Israelin poliisin mukaan perjantain ampuja oli 21-vuotias ja asui Itä-Jerusalemissa. Hän kuoli poliisin kiinniottotilanteessa.

Israelin poliisi kertoi lauantaina pidättäneensä yli 40 ihmistä tapauksen vuoksi.

Lauantaina kaksi ihmistä haavoittui Jerusalemin vanhankaupungin lähellä tapahtuneessa ampumisessa, jota viranomaiset kuvailivat terrori-iskuksi. Poliisin mukaan epäilty ampuja on 13-vuotias palestiinalainen Itä-Jerusalemista.

Euroopan UnionI ilmaisi lauantaina huolensa väkivallan lisääntymisestä Israelissa ja miehitetyillä alueilla.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell kehotti Israelia käyttämään tappavaa voimaa vain viimeisenä keinona, kertoo AFP.

”EU tunnustaa täysin Israelin oikeutetut turvallisuushuolet, kuten viimeisimmät terrori-iskut, mutta on korostettava, että tappavaa voimaa saa käyttää vain viimeisenä keinona, silloin kun se on ehdottomasti väistämätöntä elämän suojelemiseksi", Borrell sanoi.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmaisi lauantaina olevansa syvästi järkyttynyt Jerusalemin hyökkäyksistä kuvaillen niitä hirvittäviksi.

”Ajatukseni ovat uhrien ja heidän perheidensä luona. Saksa seisoo Israelin puolella”, Scholz twiittasi.

Myös Saksan ulkoministeriö pahoitteli perjantaina holokaustin uhrien päivänä tapahtunutta hyökkäystä.

YHDYSVALTOJEN presidentti Joe Biden määräsi jo perjantaina kansallisen turvallisuus­tiiminsä tarjoamaan kaiken tarvittavan tuen Israelille ensimmäisen iskun takia. Biden puhui myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa tapahtuneesta.

Valkoinen talo tuomitsi perjantaisen hyökkäyksen tiedotteessaan jyrkästi.

”Hyökkäys tapahtui traagisesti juuri kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä, jolloin holokaustissa kuolleiden muistoa kunnioitetaan ympäri maailmaa”, Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Lisäksi Yhdysvaltojen ulkoministeriö tuomitsi iskun ja tarjosi tukensa Israelille.

”Tämä on aivan hirvittävää”, ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel sanoi toimittajille perjantaina AFP:n mukaan.

”Me tuomitsemme tämän terroristi-iskun jyrkästi. Meidän sitoutumisemme Israelin turvallisuuteen pysyy raudanlujana ja olemme suoraan yhteydessä israelilaisiin kumppaneihimme”, hän jatkoi.

MYÖS Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres tuomitsi perjantaisen joukkoampumisen.

Guterresin tiedottajan mukaan pääsihteeri piti erityisen hirvittävänä sitä, että terroriteko kohdistui palvontapaikkaan holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat