”Vika on syvälle juurtuneissa asenteissa”, sanoo professori Yhdysvaltain poliisi­väki­vallasta

”Poliisiväkivalta ei ole pelkästään osoitus rasismista, vaan se on osoitus poliisin toimintakulttuurista Yhdysvalloissa”, sanoo professori Benita Heiskanen.

Mielenosoittajat osoittivat mieltään Tire Nicholsin kuoleman takia Bostonissa perjantaina.

28.1. 17:01 | Päivitetty 28.1. 17:40

Yhdysvalloissa poliisi julkaisi perjantaina Memphisissä Tennesseen osavaltiossa kuvatun videon, jossa musta autoilija otetaan kiinni väkivaltaisesti. Kiinniotossa vakavasti loukkaantunut Tyre Nichols, 29, kuoli vammoihinsa 10. tammikuuta.

Video ja tapaus ovat keränneet laajalti huomiota. Videon julkaisemisen jälkeen Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä eri puolilla maata.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta pitää tapahtunutta poikkeuksellisena, koska väkivalta tallentui valvontakameraan.

”Vastaavaa tapahtuu jatkuvasti, mutta tässä tapauksessa siitä on konkreettisia todisteita”, hän sanoo.

Viisi entistä poliisia sai torstaina syytteet Nicholsin taposta.

Professori Benita Heiskanen kommentoi Memphisin poliisiväkivaltavideon julkaisun seurauksia.

Poliisin käyttämä väkivalta on toistuvasti esiin nouseva ongelma Yhdysvalloissa.

Heiskasen mukaan ongelma on lähtöisin poliisien toimintakulttuurista. Valvontakameratallenteen lisäksi tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että uhrin lisäksi myös väkivaltaa käyttäneet poliisit olivat mustia.

”Poliisiväkivalta ei ole pelkästään osoitus rasismista, vaan se on osoitus poliisin toimintakulttuurista Yhdysvalloissa. Väkivalta rehottaa virkavallan toiminnassa taustasta riippumatta”, Heiskanen kertoo.

Poliisiväkivallan seurauksena menehtyneen Nicholsin vanhemmat ovat ovat toivoneet, että väkivallan kierre katkeaisi, ja mielenosoituksissa vältyttäisiin vakavilta yhteenotoilta.

”On mahdoton sanoa, millä tavoin ihmiset reagoivat ja lähtevät kaduille. Uhrin vanhemmat esittivät toiveen, sillä he tiesivät, mitä väkivallasta usein seuraa”, sanoo Heiskanen.

Yhdysvalloissa ei ole päästy poliittiseen yksimielisyyteen siitä, miten poliisiväkivalta saataisiin loppumaan. Jotkut demokraatti-aktivistit ovat toivoneet, että poliisien resursseja leikattaisiin, kun taas vastapuoli toivoo poliisille lisäresursseja.

”Mielestäni raha ei ratkaise asiaa tavalla tai toisella, sillä vika on syvälle juurtuneissa asenteissa”, Heiskanen sanoo.

Yhdysvaltain poliisiväkivalta nousi maailmanlaajuiseen keskusteluun toukokuun lopulla vuonna 2020, kun yhdysvaltalainen George Floyd kuoli poliisin käsiin.

Heiskasen mukaan suurin syy erona menneiden vuosikymmenien tapauksiin on se, että poliisiväkivallasta on viime vuosina annettu myös tuomioita.

”Floydin pahoinpitely tapahtui julkisella paikalla ja johti tuomioon samoin kuin tämä tuorein, joka nyt tallentui valvontakameraan. Se, että niin tapahtui ja todisteita saatiin, on ilmeisesti ainoa keino, jonka perusteella syyte on mahdollista nostaa”, sanoo Heiskanen.

Myös presidentti Joe Biden otti videoon kantaa. Biden kehotti ihmisiä pysymään rauhallisena ja sanoi tukevansa rauhanomaisia mielenosoituksia.

Heiskasen mielestä ei ole poikkeuksellista, että presidentti Biden on ottanut asiaan kantaa. Hän korostaa, että Bidenin valinnan presidentiksi ratkaisivat ennen kaikkea mustat äänestäjät.

”Sitä taustaa vasten hänelle on toki hyvin tärkeää tehdä selväksi, että hän vastustaa mustiin kohdistuvaa väkivaltaa silloinkin, kun tekijöinä ovat mustat poliisit. Kyse on virkavallan väärinkäytöksestä kansalaisia kohtaan.”

Heiskasen mukaan yksi Bidenin vahvuuksista on kyky osoittaa empatiaa.

”Silloin, kun eteen tulee jokin kansallinen kriisitilanne, hän on parhaimmillaan. Ehkä siihen vaikuttaa osaltaan se, että hän on itse selvinnyt henkilökohtaisista tragedioista”, Heiskanen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat