Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska varoittavat kansalaisiaan Turkissa

Turkki puolestaan kehotti omia kansalaisiaan varovaisuuteen Euroopassa.

Ihmiset osoittivat mieltään Ruotsin Ankaran-suurlähetystön edessä 21. tammikuuta.

28.1. 16:21 | Päivitetty 28.1. 23:03

Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi ovat varoittaneet Turkissa olevia kansalaisiaan ja kehottaneet heitä välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Mielenosoituksia on Ruotsin mukaan odotettavissa maan konsulaatin läheisyydessä Istanbulissa sekä suurlähetystön lähellä Ankarassa.

Myös Norja ja Tanska antoivat kansalaisilleen samankaltaisen varoituksen. Asiasta kertovat Verdens Gang -sanomalehti sekä Tanskan radio.

Suomen ulkoministeriöstä puolestaan kerrotaan, että Suomi ei ole näillä näkymin muuttamassa varsinaista matkustustiedotettaan Turkkiin. Sen sijaan ulkoministeriö lähetti lauantaina Turkissa oleville, matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille tekstiviestin, jossa kehotettiin muun muassa välttämään väkijoukkoja.

Myös Turkin ulkoministeriö päivitti omaa matkustustiedotettaan. Ulkoministeriön mukaan ”joissain Euroopan maissa on havaittu lisääntyvää islamin-vastaisuutta, muukalaisvihamielisyyttä, rasismia sekä propagandistisia mielenosoituksia maatamme vastaan ryhmiltä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin”. Turkki viittaa kuvauksellaan Ruotsiin. Turkki ei kuitenkaan nimennyt tarkoittamiaan valtioita.

Turkin ulkoministeriön mukaan turkkilaisten tulee olla näissä maissa varuillaan, välttää mielenosoituksia ja pysyä rauhallisina, jos he joutuvat hyökkäysten kohteeksi.

Turkki raivostui Ruotsille, kun tanskalaiselle äärioikeistopoliitikolle Rasmus Paludanille annettiin lupa osoittaa mieltään Turkin Tukholman-suurlähetystön edessä aiemmin tammikuussa.

Mielenosoituksessa Paludan poltti Koraanin, islamin pyhän kirjan. Tapauksen vuoksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi, että Ruotsin on turha odottaa Turkilta tukea maan Nato-jäsenyydelle. Neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä ovat nyt toistaiseksi keskeytyneet Turkin kanssa.

Turkki kutsui Ruotsin Turkin-suurlähettilään puhutteluun myös aiemmin, kun ruotsalainen kurdiryhmä Rojavakommittéerna oli ripustanut mielenilmauksessa Erdoğania esittävän nuken roikkumaan Tukholman kaupungintalon edustalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat