Entinen Nato-kenraali Petr Pavel nousee Tšekin presidentiksi

EU:n ja Naton kannattaja Pavel on toiminut aiemmin muun muassa Tšekin armeijan esikuntapäällikkönä ja Naton sotilaskomitean puheenjohtajana.

Petr Pavel seurasi ääntenlaskua Prahassa lauantaina.

28.1. 17:57

Entinen Nato-kenraali Petr Pavel voitti lauantaina Tšekin presidentinvaalit. Pavel sai vaalien toisella kierroksella 58 prosenttia äänistä ja hänen vastaehdokkaansa, entinen pääministeri Andrej Babiš 42 prosenttia. Vaaleissa äänestettiin poikkeuksellisen vilkkaasti, ja äänestysprosentti oli 70.

Kumpikin ehdokkaista sai vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 35 prosenttia äänistä, mutta Pavel oli mielipidetiedusteluiden perusteella selkeä ennakkosuosikki toisella kierroksella.

Andrej Babiš tapasi lauantaina työntekijöitään ääntenlaskun lomassa.

Entinen laskuvarjojääkäri ja Jugoslavian hajoamissodan aikainen sotasankari Pavel, 61, korvaa presidenttinä mielipiteitä jakavan Miloš Zemanin, joka Ukrainan sodan alettua käänsi takkinsa ja muuttui Venäjän myötäilijästä Ukrainan tukijaksi.

Zeman tuki vaaleissa yhtä lailla ristiriitaisia tunteita herättänyttä Babišia, joka on yksi Tšekin rikkaimmista ihmisistä.

Aiemmin Pavel on toiminut muun muassa Tšekin armeijan esikuntapäällikkönä ja sotilasliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtajana. Pavel on profiloitunut vankaksi EU:n ja Naton kannattajaksi.

Pavel on Tšekin neljäs presidentti sen jälkeen, kun Tšekkoslovakia jakautui vuonna 1993. Hänen toimikautensa alkaa maaliskuussa.

Tšekissä presidentin rooli on pitkälti seremoniallinen, mutta presidentti muun muassa nimittää hallituksen, valitsee keskuspankin johtajan ja perustuslakituomioistuimen tuomarit sekä toimii asevoimien komentajana.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat