Lehdet: Israel oli lauantaisen iskun takana Iraniin

Uutistoimistot kertoivat räjähdyksestä ja välähdyksestä ammustehtaan luona.

Kolmannen osapuolen välittämä kuvakaappaus sosiaalisessa mediassa leviävältä videolta, joka väitetysti näyttää lennokki-iskuun liittyvän räjähdyksen Isfahanissa.

29.1. 2:19 | Päivitetty 30.1. 16:28

Amerikkalaislehtien mukaan Israel suunnitteli ja toteutti lauantaisen iskun iranilaiseen sotilaskohteeseen Isfahanissa. The New York Times -sanomalehden mukaan iskun takana oli Israelin tiedustelupalvelu Mossad. Myös sanomalehti The Wall Street Journalin lähteiden mukaan iskun teki Israel.

Israel on ollut tapauksesta vaitonainen. Aiemmin vastaavissa iskuissa Iraniin asialla on uskottu olleen Mossad.

Israelilaisen Jerusalem Post -sanomalehden mukaan lennokkihyökkäys iranilaiseen sotilastukikohtaan oli ”ilmiömäinen menestys”. Lehti kertoo perustavansa tiedot länsimaisiin tiedustelulähteisiin.

Ammustehtaan luona sotilastukikohdassa Isfahanin kaupungissa Iranissa kuultiin voimakas räjähdys ja nähtiin kirkas välähdys, kertoivat maan uutistoimistot myöhään lauantaina AFP:n ja Reutersin mukaan. Kuvissa näkyi paljon paloautoja ja muita hälytysajoneuvoja. Jerusalem Post -lehden mukaan räjähdyksiä oli neljä.

Toistaiseksi tapahtuneesta on vain niukasti tietoa. Iranin viranomaisten mukaan kyse oli ”epäonnistuneesta” useamman lennokin iskusta.

”Yksi [lennokeista] sai osuman – – ilmatorjunnasta, ja kaksi muuta jäivät kiinni puolustusansoihin ja räjähtivät. Onneksi tämä epäonnistunut hyökkäys ei johtanut ihmishenkien menetykseen vaan aiheutti vähäistä vahinkoa pajan kattoon”, valtiollinen IRNA-uutistoimisto siteerasi puolustusministeriötä Reutersin mukaan.

Iranin valtioon kytkeytyvä uutistoimisto Tasmin puolestaan kertoi Telegram-kanavallaan, että Isfahanin kaupungissa kuultiin kolme räjähdystä, joista yksi paikantui puolustusministeriön ammustenvalmistuskeskukseen. Tasminin tietojen mukaan kuolonuhreja saattaisi kuitenkin ilmetä, kertoo The Jerusalem Post.

Isku tapahtui kello 23.30 paikallista aikaa.

Iskun tekijästä ei toistaiseksi ole tietoa. Iranin epäilykset sabotaasi-iskuista kohdistuvat tyypillisesti sen arkkiviholliseen Israeliin. Israel on myös toistuvasti uhannut iskeä Iraniin estääkseen sitä kehittämästä ydinasetta. Iran on kiistänyt kehittävänsä ydinasetta.

Isfahanin liepeillä on useita ydintutkimuslaitoksia. Huhtikuussa 2021 Iran ilmoitti aloittaneensa 60-prosenttisen uraanin rikastamisen alueella sijaitsevassa Natanzin-ydintutkimuslaitoksessa.

Ilmoitus iskusta kiristää entisestään ilmapiiriä jännitteisen Iranin sisällä, jossa on protestoitu alkusyksystä lähtien. Tuolloin 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli maan siveyspoliisin käsissä.

Ulkosuhteissa jännitteitä on aiheuttanut myös, että useat länsimaat syyttävät Irania lennokkien toimittamisesta Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle.

Iran on myöntänyt toimittaneensa lennokkeja Venäjälle, mutta sanoo, että ne on toimitettu ennen hyökkäyssodan alkamista. Venäjä puolestaan on kiistänyt käyttävänsä iranilaisvalmisteisia lennokkeja Ukrainan sodassa.

Ukrainasta on löydetty useita alasammuttuja iranilaisia lennokkeja hyökkäyssodan aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat