USA:n Blinken vierailee Lähi-idässä liennyttämässä jännitteitä, Haavistokin ilmaisi huolensa

Antony Blinken tapaa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun, Palestiinan johtajan Mahmud Abbasin sekä Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken aloittaa sunnuntaina vierailunsa Lähi-itään.

29.1. 11:09 | Päivitetty 29.1. 12:18

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Lähi-idässä, uutistoimisto AFP kertoo. Vierailun on tarkoitus kestää sunnuntaista tiistaihin.

Blinken aloittaa vierailunsa Egyptistä, jossa hän tapaa presidentti Abdel Fattah al-Sisin sunnuntaina.

Maanantaina ja tiistaina Blinken matkustaa Israelin Jerusalemiin ja palestiinalaisten hallitsemaan Ramallahiin tapaamaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja Palestiinan johtajan Mahmud Abbasin.

Blinken aikoo vierailullaan käyttää Yhdysvaltain vaikutusvaltaa lieventääkseen Israelin ja Palestiinan välisiä jännitteitä, jotka ovat purkautuneet viime päivien levottomuuksina Jerusalemissa.

Blinken on suunnitellut pitkään vierailua, jonka aikana hän pääsisi tapaamaan Israelin uutta oikeistolaishallitusta. Blinkenin matkan ajoituksen merkitystä korostaa viime päivien tapahtumat, kun Jerusalemin levottomuudet luisuivat väkivaltaisuuksiin, jotka ovat pahimmat vuosiin.

Jerusalemissa tapahtui perjantaina ja lauantaina kaksi ampumavälikohtausta, joista ensimmäisessä kuoli seitsemän ihmistä.

Palestiinalainen ampuja surmasi seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä Itä-Jerusalemissa perjantaina.

Lauantaina kaksi ihmistä haavoittui ampumisessa Jerusalemin vanhankaupungin lähellä. Epäilty ampuja on poliisin mukaan 13-vuotias palestiinalainen Itä-Jerusalemista.

Torstaina yhdeksän ihmistä kuoli, kun Israelin armeija teki ratsian Länsirannalla sijaitsevalle Jeninin pakolaisleirille. Israelin armeija kertoi tehneensä ratsian estääkseen palestiinalaisen Islamilainen Jihad -terroristiryhmän hyökkäyssuunnitelmat.

Lue lisää: Jerusalemissa jälleen ampumis­tapaus, poliisin mukaan epäilty on 13-vuotias

Lue lisää: Jerusalemin ampumiset tuomitaan laajasti – Suomen ulko­ministeriö kutsui perjantain tapahtumia terrori-iskuksi

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Vedant Patelin mukaan Blinken vaatii vierailunsa aikana Netanjahulta ja Abbasilta ”laajoja toimenpiteitä jännitteiden lieventämiseksi”.

Tuoreet levottomuudet nousevat todennäköisesti esiin myös Blinkenin ja al-Sisin tapaamisessa. Egyptin rooli Lähi-idän levottomuuksien sovittelijana on auttanut maata pysymään Yhdysvaltain tärkeänä lähiliittolaisena.

Blinkenin vierailu on osa presidentti Joe Bidenin hallinnon pyrkimystä saada neuvottelusuhde virkaan palanneen Netanjahun kanssa nopeasti kuntoon.

Israelin pisimpään toimineen pääministeri Netanjahun ja Yhdysvaltain edellisen demokraattipresidentti Barack Obaman välinen suhde oli kireä. Netanjahu oli avoimesti Obaman republikaanivastustajien puolella, mikä taas aiheutti kitkaa Yhdysvaltain ja Iranin välisiin jo ennestään jännitteisiin suhteisiin.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on ottanut kantaa Israelin lisääntyneisiin väkivaltaisuuksiin. Ulkoministeriö julkaisi Haaviston kommentin Twitterissä sunnuntaina.

”Olen erittäin huolissani Israelin ja Palestiinan konfliktista sekä kuolemantapausten, mukaan lukien lasten kuolemien, lisääntymisestä pitkällä aikavälillä. Siviilit kärsivät. Lisääntyvä väkivalta ei katkaise tätä kierrettä. Kehotan Israelin ja Palestiinan johtajia rauhoittumaan ja painotan, että IHL:n [kansainvälinen humanitaarisen oikeuden] sopimuksia on kunnioitettava”, Haavisto sanoo ulkoministeriön Twitter-päivityksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat