Suomen Turkin-suurlähettiläs: Suomen edustustoon tai kansalaisiin ei ole kohdistunut uhkaa Turkissa

Mielenosoituksia odotettiin erityisesti Ruotsin edustustojen lähistöille.

Väkijoukko osoitti mieltään Ruotsin Istanbulin konsulaatin edustalla 22. tammikuuta.

29.1. 21:35

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska ovat varoittaneet Turkissa olevia kansalaisiaan mahdollisista mielenosoituksista ja kehottaneet välttämään niitä ja väkijoukkoja.

Mielenosoituksia odotettiin erityisesti Ruotsin edustustojen lähistöille. Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki kertoo, ettei Suomen edustustoon tai suomalaisiin ole kohdistunut Turkissa minkäänlaista uhkaa tai häirintää.

”Meille ei ole tullut minkään sortin uhkauksia”, hän kertoo.

Mäki kertoo olleensa Turkissa 3,5 vuotta. Sen aikana Suomen edustustoihin ei ole kertaakaan kohdistunut mielenosoituksia.

”[Tilanne] on hyvin rauhallinen.”

Viesti mielenosoitusten ja väkijoukkojen välttämisestä laitettiin suomalaisille Turkissa varotoimenpiteenä, sillä muutkin pohjoismaat olivat antaneet samanlaisia varoituksia, kertoo Mäki.

Aiemmin tammikuussa tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Islamin pyhän kirjan Koraanin Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa. Ruotsin vastaiset mielenosoitukset kohdistuvat erityisesti koraaninpolttamiseen, joka on Mäen mukaan herkkä aihe muslimimaissa. Tapauksen vuoksi on järjestetty mielenosoituksia myös muissa islaminuskoisissa maissa.

Paludan uhkasi koraaninpolttamisella myös Tanskassa, jonka vuoksi Tanskan Turkin-suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun ja lähetystö suljettiin varotoimenpiteenä. Norjan lähetystö sijaitsee samassa rakennuksessa Tanskan lähetystön kanssa.

Mäen mukaan on vaikea arvioida, kuinka suuri riski Ruotsin edustustoihin tai ruotsalaisiin tosiasiassa kohdistuu Turkissa.

”On vaikea etukäteen ennakoida. Tänään sunnuntaina ei ymmärtääkseni ole ollut mitään [mielenosoituksia] Ruotsin edustuston edessä.”

Suurlähetystön konsulipalveluvastaava Raimo Pahkasalo kertoo, että lauantai-iltapäivällä Ruotsin suurlähetystön edustalla nähtiin mielenosoitus, mutta sunnuntaina tilanne oli jo rauhoittunut.

Pahkasalon mukaan Turkin poliisi vartioi tehostetusti Ruotsin edustustojen ympäristöä. Myös Ruotsin Istanbulin-konsulaatin edustalla on ollut mielenosoituksia.

”Poliisi on tehostanut vartiointia ja yrittää rauhoittaa mielenosoittajia molemmissa kaupungeissa”, sanoo Pahkasalo.

”Meidän lähetystön edessä tai ympäristössä ei ole ollut mitään vastaavaa kuin Ruotsin lähetystössä tai konsulaatissa”, sanoo myös Pahkasalo.

Varsinaista matkustustiedotetta Suomi ei ole vielä päivittänyt.

”Monet maat ovat muuttaneet vähän matkustustiedotettaan, mutta Suomi ei ole vielä ryhtynyt siihen. Ne katsotaan pidemmällä aikavälillä”, sanoo Pahkasalo.

Turkissa on Pahkasalon mukaan tällä hetkellä 300 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, tosin kaikki matkailijat eivät ilmoituksia tee. Mäen mukaan suomalaisista suurin osa ei ole Ankarassa, jossa Suomen suurlähetystö sijaitsee, vaan rantakaupunki Antalyassa ja Istanbulissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat