Erdoğanin Nato-kommentit nousivat isoksi uutiseksi Ruotsissa

Tukholman yliopiston Turkki-tutkimuksen instituutin johtaja Paul Levin sanoo, että Turkin presidentin puheissa ei ollut mitään uutta, mutta aiempaa suorasanaisempi hän oli.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan

29.1. 22:04 | Päivitetty 29.1. 22:16

Tukholma

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntai-illan kommentit nousivat isoksi uutiseksi myös Ruotsissa.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan Erdoğan näyttää Suomen Nato-jäsenyydelle vihreää valoa. Ruotsin jäsenyydelle Erdoğanilta ei sen sijaan löytynyt tukea.

”Voimme antaa erilaisen viestin Suomesta jos on tarpeen. Ruotsi tulee järkyttymään, kun viestimme eri lailla Suomesta”, Erdoğan sanoi televisioidussa puheessaan, jota hän piti turkkilaisille nuorille.

Lue lisää: Erdoğan: Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon – ”Ruotsi tulee järkyttymään, kun viestimme eri lailla Suomesta”

Ruotsalainen uutistoimisto TT kirjoittaa, että ”Turkki voisi hyväksyä Suomen Nato-hakemuksen, vaikka se hylkäisi Ruotsin hakemuksen.”

TT:n haastattelema Tukholman yliopiston Turkki-tutkimuksen instituutin johtaja Paul Levin sanoo, että Erdoğanin sunnuntaisessa kommentissa ei sinänsä ole suurta muutosta entiseen.

”En tiedä, onko presidentti Erdoğan aiemmin ilmaissut itseään yhtä selvästi tässä kysymyksessä, mutta itse asiassa ei ole tapahtunut suurta muutosta”, hän sanoo.

Levinin mukaan Erdoğan alleviivaa, että hänellä on ongelma nimenomaan Ruotsin kanssa.

Sunnuntai-iltana Ruotsin SVT:n Agenda-uutisohjelmassa esitetyssä haastattelussa Valkoisen talon entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton arvosteli Turkin toimintaa.

Donald Trumpin hallinnon palveluksessa työskennellyt Bolton sanoi, että Turkki pitäisi sulkea Naton ulkopuolelle muun muassa sen takia, miten Turkki on kohdellut ja painostanut Ruotsia ja Suomea.

”Meidän pitää harkita, miten suhtaudumme Turkkiin liittolaisena”, Bolton sanoi ruotsalaishaastattelussa.

Turkin ja Ruotsin välit viilenivät jo aiemmin tammikuussa sen jälkeen, kun aktivistit ripustivat Erdoğania muistuttavan nuken jaloistaan Tukholman kaupungintalon edustalle.

Viikko sitten lauantaina islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella Tukholmassa.

Erdoğan ilmoitti maanantai-iltana, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle.

Tiistaina Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto antoi Ylen aamussa haastattelun, joka nousi Suomen lisäksi suureksi uutiseksi Ruotsissa. Haaviston tulkittiin avanneen mahdollisuutta sille, että Suomi etenisi Naton jäseneksi ilman Ruotsia.

Tiistain aikana Haavisto tarkensi sanojaan ja painotti, että Suomen linja ei ole muuttunut.

Tiistaina illalla Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, ulkoministeri Tobias Billström ja puolustus­ministeri Pål Jonson pitivät ylimääräisen Nato-tiedotustilaisuuden.

Kristersson sanoi, että mikään ei ole nyt niin tärkeää Ruotsin kansalliselle turvallisuudelle kuin se, että Ruotsi pääsee Suomen kanssa Naton jäseneksi.

”Haluan, että otamme tämän nyt vakavasti. Tilanne on hyvin vakava”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat