Presidentti pyysi jälleen kongressia aikaistamaan vaaleja

Kongressi hylkäsi presidentin edellisen pyynnön lauantaina. Presidentti varoitti, että ellei pyyntöä toteuteta, hän pyrkii viemään läpi uudistuksen, jonka avulla vaalit toteutuisivat.

Perun presidentti Dina Boluarte kuvattuna 24. tammikuuta.

30.1. 6:53 | Päivitetty 30.1. 7:22

Etelä-Amerikassa Perun presidentti Dina Boluarte on toistamiseen pyytänyt maan kongressia aikaistamaan presidentinvaalit kuluvalle vuodelle. Kongressi hylkäsi pyynnön kertaalleen lauantaina.

Kongressin lauantaisessa äänestyksessä 65 edustajaa äänesti vaalien aikaistamista vastaan, 45 puolesta ja kaksi tyhjää.

Boluarten uudesta pyynnöstä on tarkoitus keskustella kongressissa maanantaina.

Vaaleja aikaistettiin jo kerran ensi vuoden huhtikuulle. Nyt Boluarte toivoo niiden järjestyvän jo tämän vuoden lopulla. Boluarte varoitti, että ellei pyyntöä toteuteta, hän pyrkii viemään läpi perustuslakiuudistuksen, jonka avulla vaalit toteutuisivat.

Presidentti uudisti pyyntönsä, koska haluaa saada viikkoja jatkuneet mielenosoitukset päättymään. Mielenosoituksissa vaaditaan Boluarten välitöntä eroa ja uusintavaaleja.

Lue lisää: Amerikkojen kahden suurimman maan epä­demokraattinen kuohunta on vasta alkua

Presidentti uudisti pyyntönsä, koska haluaa saada viikkoja jatkuneet mielenosoitukset päättymään. Mielenosoittaja kuvattuna lauantaina Limassa.

Mielenosoitukset alkoivat viime vuoden joulukuun alkupuolella, kun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin.

Castillo yritti tuolloin hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja hän on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankumousyrityksestä. Boluarte nousi Castillon syrjäyttämisen jälkeen presidentiksi varapresidentin paikalta.

Seitsemän viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut Perun oikeusasiamiehen toimiston mukaan ainakin 48 ihmistä, joista yksi on poliisi.

Kongressi päätti joulukuun 21. päivä aikaistaa vaaleja vuodesta 2026 kahdella vuodella. Tämä ei ole kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia.

Mielenosoituksissa on vaadittu presidentin välitöntä eroa ja uusintavaaleja. Mielenosoittajia ja mellakkapoliiseja lauantaina Limassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat