Kadonnutta radio­aktiivista kapselia on etsitty 1 400 kilometrin tie­alueelta – Kaivos­yhtiö pahoittelee

Kadoksissa olevan pikkuisen kapselin erittämä säteily vastaa kymmentä röntgenkuvaa tunnissa, joten siitä tulisi pysyä metrien päässä.

Länsi-Australiassa on etsitty laajalta tiealueelta alle senttimetrin kokoista radioaktiivista kapselia. Kuvan ovat välittäneet uutistoimisto Reutersille paikalliset pelastusviranomaiset (DFES).

30.1. 8:32 | Päivitetty 30.1. 17:24

Kaivosyhtiö Rio Tinto pyysi maanantaina anteeksi radioaktiivisen kapselin kadottamista.

Kapseli katosi harvaan asutulla Länsi-Australian alueella Perthin ja syrjäisen Newmanin kaivoskaupungin välillä. Pikkuista kapselia on etsitty säteilymittarien avulla 1 400 kilometriä pitkän tien varsilta, mutta etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta.

”Ymmärrämme, että tämä on todella huolestuttavaa, ja pyydämme anteeksi länsiaustralialaisille aiheuttamaamme huolta”, sanoi Rio Tinton johtaja Simon Trott uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trottin mukaan yhtiö on aloittanut sisäisen selvityksen siitä, miten kapseli saattoi kadota kuljetuksen aikana.

Rio Tinto on brittiläis-australialainen kaivosjätti, jonka toiminta on aiheuttanut kohua aiemminkin. Vuonna 2020 yhtiö räjäytti 46 000 vuotta vanhan Juukan Gorge -luolaston Australian aboriginaalien alueella Länsi-Australiassa.

Lue lisää: Kaivos­yhtiö: Lähes 50 000 vuotta vanhan aboriginaalien luolaston räjäyttäminen oli ”väärin­käsitys”

Kapseli on alle senttimetrin kokoinen, halkaisijaltaan kuusi millimetriä ja korkeudeltaan kahdeksan millimetriä. Australian viranomaisten mukaan se kuitenkin sisältää niin suuren määrän kaivostoiminnassa käytettävää cesium-137-isotooppia, että se voi aiheuttaa säteilysairautta, säteilypalovammoja ja muita pitkäaikaisia terveysriskejä, kuten syöpää.

Riittävän turvallinen etäisyys kapseliin on viranomaisten suosituksen mukaan vähintään viisi metriä, sillä kapselin erittämä säteily vastaa kymmentä röntgenkuvaa tunnissa.

Australian terveysviranomaisen Andrew Robertsonin mukaan kapselin kuljetuspakkaus vaurioitui kuljetuksen aikana tärinän vuoksi ja kapseli putosi irronneen pultin jättämästä aukosta ja sitä kuljettaneen kuorma-auton kyydistä. Katoaminen huomattiin viime viikon keskiviikkona.

Oikaisu 30.1. kello 14:31: Kapseli ei hajonnut kuljetuksessa, vaan sen kuljetuspakkaus.

Oikaisu 30.1. kello 17.23: Kyseessä oli irronnut pultti, ei mutteri.

Lue lisää: Radioaktiivinen kapseli katosi Australiassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat