Parlamentti­vaalien toisen kierroksen äänestys­prosentti jäi yhteen­toista

Tunisian presidentti Kais Saied on keskittänyt maassa lähes kaiken vallan itselleen. Monet äänestäjät eivät usko parlamentin pystyvän todellisuudessa toimimaan.

Armeija kuljetti äänestyslappuja Tunisian pääkaupunkiin Tunisiin sunnuntaina.

30.1. 13:20

Vain noin yksitoista prosenttia tunisialaisista lähti vaaliuurnille sunnuntaina, kun maassa järjestettiin parlamenttivaalien toinen kierros.

Sekin oli kuitenkin enemmän kuin joulukuussa, jolloin ensimmäisen kierroksen äänestys­aktiivisuus jäi alle yhdeksän prosentin, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä brittilehti The Guardian.

Matalaa äänestysprosenttia on pidetty Tunisiassa merkkinä kansalaisten tyytymättömyydestä presidentti Kais Saiediin.

”Lähes 90 prosenttia tunisialaisista äänestäjistä jätti huomiotta tämän poliittisen teatterin ja kieltäytyi olemasta osallisia asiaan”, kuvaili uutistoimisto AFP:n mukaan Tunisian National Salvation Front -ryhmän (NSFT) johtaja Ahmed Nejib Chebb.

NSFT toimii presidentti Saiedia vastustavien koalitiona.

Presidentti Saied on presidentin vallan vuonna 2021 kaapattuaan keskittänyt päätäntävaltaa itselleen ja kaventanut parlamentin valtaoikeuksia. Kesällä 2021 Saied hajotti silloisen hallituksen ja keskeytti parlamentin toiminnan.

Viime kesänä Tunisiassa tuli voimaan uusi perustuslaki, joka antaa Saiedille lähes rajoittamattomat valtaoikeudet.

Monien tunisialaisten mukaan vallan keskittyminen Saiedille tarkoittaa, ettei parlamentilla ole todellista valtaa toimia. Presidenttiä on syytetty arabikevään nostattaman demokratialiikkeen kitkemisestä.

Tunisia kamppailee tällä hetkellä korkean, yli kymmenen prosentin, inflaation kanssa. Viikonloppuna luottoluokittaja Moody’s laski maan luottoluokitusta.

”Emme halua vaaleja. Haluamme maitoa ja sokeria ja ruokaöljyä”, sanoi Reutersin haastattelema tunisialaisnainen sunnuntaina.

Reutersin toimittajien mukaan yhdellä äänestyspaikalla pääkaupunki Tunisissa sijaitsevassa Ettadamonissa ei käynyt ainuttakaan äänestäjää 20 minuutin aikana, jonka toimittajat viettivät paikalla.

Riippumattomat vaalivalvojat, kuten paikallinen Mourakiboun-ryhmä, ovat kuitenkin kyseenalaistaneet ilmoitetun äänestysprosentin. Ryhmän mukaan se ei saanut äänestyspaikoilta tarvittavaa tietoa vaalien valvomiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat