Venäläis­yritys lupaa raha­palkkion tuhotuista Leopard- ja Abrams-panssari­vaunuista

Venäläinen öljyalan yhtiö ilmoittaa palkitsevansa sotilaita länsimaiden lähettämien taistelupanssarivaunujen ja hävittäjien tuhoamisesta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui Leopard 2 -taistelupanssarivaunun vierellä viime lokakuussa.

30.1. 16:27 | Päivitetty 30.1. 17:21

Venäläinen Fores-yhtiö lupaa Ukrainassa sotiville venäläisille huomattavia rahapalkkioita, jos näiden onnistuu tuhota länsimaisia Leopard 2 - ja Abrams-taistelupanssarivaunuja.

Ensimmäisestä länsiliittouman toimittamasta tuhotusta taistelupanssarivaunusta yritys lupaa viisi miljoonaa ruplaa eli noin 64 000 euroa. Jokaisesta seuraavasta se maksaisi 500 000 ruplaa (noin 6­500 euroa).

Lisäksi yritys lupaa 15 miljoonan ruplan (reilun 192 000 euron) palkkion jokaisesta tuhotusta F-15 ja F-16-hävittäjistä, jos niitä päätetään lähettää Ukrainan tueksi.

Fores ilmoittaa asiasta verkkosivuillaan. Öljyalalla toimivan yrityksen mukaan Venäjän armeijan tukeminen on välttämätöntä, sillä ”Nato ei pitäydy ainoastaan puolustukseen tarkoitettujen aseiden toimittamisessa”.

”Olemme toimineet näin [tukeneet Venäjän armeijaa] sotilaallisen erikoisoperaation ensimmäisistä päivistä alkaen ja jatkamme sotilaidemme tukemista myös vastaisuudessa”, Fores kertoo.

Yhdysvallat ilmoitti Abrams-taistelupanssarivaunujen toimituksista viime viikolla, minkä jälkeen Saksa kertoi toimittavansa siltä pitkään pyydettyjä Leopard-vaunuja ja antavansa myös muille maille luvan niiden toimittamiseen Ukrainaan.

Ukraina on ilmoittanut tarvitsevansa tehokkaita taistelupanssarivaunuja estääkseen Venäjän mahdollisen uuden hyökkäysaallon ja vallatakseen takaisin Venäjän miehittämiä ukrainalaisalueita.

Myös venäläisnäyttelijä Ivan Ohlobystin ilmoitti saaneensa ”joiltain suurten venäläisyritysten edustajilta” valtuudet ilmoittaa, että nämä alkavat maksaa 10 miljoonan ruplan (128 000 euron) kertapalkkion jokaisesta tuhotusta Abramsista. Asiasta kertoo Meduza.

Lisäksi Taka-Baikalin aluepiirin johtaja Aleksandr Osipov on Meduzan mukaan jo joulukuussa allekirjoittanut asetuksen, jonka mukaan se maksaisi palkkioita Leopardeja ja Abramseja tuhoaville tai haltuun ottaville oman alueensa sotilaille.

Haltuun otetuista Leopardeista Osipov lupaa kolme miljoonaa ruplaa kustakin (noin 38 500 euroa) ja tuhotusta miljoonan. Abramseista luvattu palkkio on puolet Leopardeista luvatusta.

FORES ja Osipov eivät täsmentäneet, kuinka palkkionmaksu olisi tarkoitus suorittaa tai kuinka rinnakkaiset palkkiojärjestelmät toimivat.

Leopardeja ja Abrams-vaunuja ei ole vielä toimitettu rintamalle.

Venäjä ei kuitenkaan ole tämän sodan ensimmäinen palkkioita tarjoava osapuoli.

Ukrainan valtionyhtiö, puolustusteollisuuden alalla toimiva Ukroboronprom tarjosi jo lähes vuosi sitten miljoonan dollarin palkkiota taistelukunnossa olevien venäläisten sotilaslentokoneiden haltuun saamisesta.

Ukroboronpromin mukaan tarjous oli avoin myös venäläislentäjille, jotka tahtoivat loikata Ukrainan puolelle.

Yhtiö tarjosi lisäksi 500 000 dollarin palkkiota venäläisistä sotilashelikoptereista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat