Tšekin uusi presidentti: Ukraina ansaitsee Nato-jäsenyyden heti, kun sota on ohi

Tšekin presidentiksi lauantaina nousseen Petr Pavelin mukaan Ukrainan pitäisi saada liittyä Natoon välittömästi Venäjän hyökkäyssodan päätyttyä.

Entinen Nato-kenraali Petr Pavel voitti lauantaina Tšekin presidentinvaalit.

1.2. 9:02

Tšekin presidentinvaalit lauantaina voittanut eläkkeellä oleva Naton kenraali Petr Pavel kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle antamassaan haastattelussa, että Ukraina olisi ”moraalisesti ja käytännössä valmis” liittymään sotilasliitto Natoon, kun Venäjän käymä hyökkäyssota on ohi.

”Ukrainan armeija on luultavasti kokenein armeija koko Euroopassa. Ukraina ansaitsee olla osa demokraattisten maiden yhteisöä”, Pavel kertoi.

Toimittaja kysyi, tarkoittiko Pavel tällä myös Ukrainan mahdollista Nato-jäsenyyttä.

”Uskon, että he [ukrainalaiset] todella ansaitsevat sen”, vastavalittu presidentti sanoi.

Haastattelu oli ensimmäinen, jonka Pavel antoi kansainväliselle medialle sen jälkeen, kun hän nousi presidentiksi. EU:n ja Naton kannattaja Pavel on toiminut aiemmin muun muassa Tšekin armeijan esikuntapäällikkönä ja Naton sotilaskomitean puheenjohtajana.

Pavel sai presidentinvaalien toisella kierroksella 58 prosenttia äänistä ja hänen vastaehdokkaansa, entinen pääministeri Andrej Babiš 42 prosenttia. Vaaleissa äänestettiin poikkeuksellisen vilkkaasti, ja äänestysprosentti oli 70.

Pavel on Tšekin neljäs presidentti sen jälkeen, kun Tšekkoslovakia jakautui vuonna 1993. Hänen toimikautensa alkaa maaliskuussa.

Pavel puolusti haastattelussa voimakkaasti lännen Kiovalle tarjoamaa sotilaallista tukea ja sanoi, että länsiliittolaisten ukrainaan lähettämälle avulle ei pitäisi olla ”juuri mitään rajoituksia”.

Pavel kertoi, ettei hän pidä F16-hävittäjien lähettämistä Ukrainaan millään muotoa tabuna, mutta sanoi olevansa skeptinen sen suhteen, että hävittäjät saadaan toimitettua Ukrainaan ajoissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi maanantaina, että Yhdysvallat ei anna F-16-hävittäjiä Ukrainalle. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan kertoi, ettei hävittäjien lähettäminen Ukrainalle olisi poissuljettua.

Pavel ei säästellyt sanojaan kiitellessään kotimaataan sen Ukrainalle antamasta avusta.

”Olen ylpeä maastani, joka tarjosi ensimmäisten joukossa merkittävää sotilaallista apua Ukrainalle”, Pavel sanoi BBC:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat