Belgialaisyritys toivoo tarpeettomina odottaneiden Leopard-vaunujensa päätyvän Ukrainaan

Saksan myöntämä lupa viedä Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan on avannut kyselyjen tulvan myös belgialaiselle yritykselle, jolta vanhempia Leopard 1-vaunuja löytyy useita kymmeniä.

Yksityisen belgialaisen puolustusalan yrityksen varastossa on useita kymmeniä Leopard 1-panssarivaunuja, joilla on taas kysyntää.

1.2. 17:22

Belgiassa sijaitsee lentokonehalli, josta löytyy rivi toisensa perään raskaita taistelupanssarivaunuja – muun muassa saksalaistekoisia Leopard 1 -taistelupanssarivaunuja, joiden jälleenmyynnille Saksa avasi ovet viime viikolla.

Hallin omistaa belgialainen puolustusalan yritys OIP. Sen varastosta löytyy noin 500 panssaroitua ajoneuvoja, joiden joukkoon lukeutuu myös 50 saksalaisvalmisteista Leopard 1 -vaunua.

OIP:n johtaja Freddy Versluys on ostanut suurimman osan ajoneuvoista viimeisten kahden vuosikymmenen aikana suoraan eri Euroopan valtioilta niiden leikatessa puolustusmenojaan, brittilehti The Guardian kertoo.

Versluys arvelee haastattelussa, että kyseessä on Euroopan suurin yksityinen varasto panssarivaunuja.

Leopard 1 -panssarivaunut Freddy Versluys kertoo ostaneensa Belgian hallitukselta 37 000 euron kappalehintaan vuonna 2014. Tällöin Belgia tahtoi päästä eroon tarpeettomiksi käyneistä vaunuista.

60-luvulla kehitetyt Leopard 1-vaunut ovat kevyempiä kuin uudemmat ja kehittyneemmät Leopard 2-vaunut, joita Ukraina on erityisesti toivonut saavansa.

Vuosiin Versluys ei pystynyt myymään Leopardejaan Saksalta puuttuneen jälleenmyyntiluvan vuoksi. Viime viikolla tilanne kuitenkin muuttui, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti maansa vievän neljätoista Leopard 2-vaunua Ukrainaan ja antavansa myös muille halukkaille luvan Leopardien viemiseen.

Nyt useat Euroopan maat ovat jo kyselleet Versluys’lta tämän vaunuista – yhtenä niistä tiettävästi Belgia.

Belgian puolustusministeri Ludovine Dedonder kertoi viime viikolla avanneensa neuvottelut OIP:n kanssa, mutta syytti yritystä siitä, että se yrittäisi myynnillä kääriä suuria voittoja. The Guardianin mukaan Versluys kieltää Belgian hallituksen olleen häneen yhteydessä.

Leopard 1-vaunujen saattaminen taistelukuntoon voi viedä kuukausia ja maksaa jopa miljoona euroa, Versluys kertoo. Vaunut tarvitsevat uuden moottorin ja iskunvaimentimet, minkä lisäksi niiden tekniikka on uusittava.

”Olemme avoimia eri vaihtoehdoille, mutta hinnan on oltava reilu. Emme ole hyväntekeväisyysjärjestö”, Versluys toteaa.

Ukrainaan belgialainen kuitenkin toivoo Leopardiensa lopulta päätyvän.

Suomessa asiasta on kertonut aiemmin Yle.

Belgialaisen puolustusalan yrityksen OIP:n toimitusjohtaja Freddy Versluys kuvattiin tiistaina lentokonehallissa, jonne yritys on varastoinut yli 500 panssarivaunua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat