Ukraina: Venäjä suunnittelee suur­hyökkäystä sodan vuosi­päivälle

Ukraina pelkää Venäjän keräävän voimia uuteen täysimittaiseen hyökkäykseen, joka olisi toisinto hyökkäyssodan alkamisesta.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov osallistui keskiviikkona Ranskan-vierailunsa yhteydessä järjestettyyn tiedotustilaisuuteen.

2.2. 9:00 | Päivitetty 2.2. 9:50

Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin mukaan Venäjä suunnittelee suurhyökkäystä 24. helmikuuta, jolloin hyökkäyssodan alkamisesta tulee kuluneeksi vuosi, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Reznikov vaatii Ukrainalle lisää aseellista apua. Hänen mukaansa Venäjä on saattanut mobilisoida uutta suurhyökkäystä varten jopa 500 000 sotilasta.

Reznikov on parhaillaan kaksipäiväisellä vierailulla Ranskassa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macronin.

Vierailunsa aikana Reznikov esitti myös muille Euroopan valtioille pyynnön lähettää F-16-hävittäjiä Ukrainaan. Macron on jo aiemmin kertonut, ettei hävittäjien lähettäminen Ukrainalle olisi poissuljettua.

Venäjä mobilisoi syyskuussa sotaan 300 000 asevelvollista. Reznikov kertoi ranskalaismedialle, että rajalta saatujen tietojen perusteella luku saattaisi olla lähempänä 500 000 sotilasta.

”Emme aliarvioi vihollistamme. Virallisesti he ilmoittivat [joukkojen lukumääräksi] 300 000, mutta kun näemme venäläisjoukkoja rajoilla, luku on arviolta paljon suurempi”, Reznikov sanoi.

The Guardian ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan lukuja.

Myös Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kertoi yöllisessä puheessaan, että Venäjä suunnittelee suurhyökkäystä.

Zelenskyin mukaan venäläisjoukot yrittävät saada Ukrainassa edes jonkinasteisia voittoja, joilla ne voisivat ylpeillä hyökkäyssodan vuosipäivänä. Hän kertoi videoidussa puheessaan myös kattavasti Ukrainan itäosan tilanteesta.

”Etulinjassa maamme itäosissa miehittäjien hyökkäystoiminnassa on havaittavissa selvää lisäystä. Tilanne on pahentunut”, Zelenskyi sanoi.

Puolustusministeri Reznikov arvioi, että suurhyökkäys keskittyisi todennäköisesti kahdelle alueelle: maan itäosaan, jossa on käyty viime viikkoina ankaria taisteluita, sekä eteläiseen Ukrainaan.

”Uskomme, että koska [Venäjä] elää symbolien kautta, he yrittävät kokeilla jotakin helmikuun 24. päivän tienoilla”, Reznikov totesi.

Reznikov on todennut, että uusi hyökkäysaalto saattaisi voimakkuudeltaan olla viime helmikuun vastaavan kaltainen. Silloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan täydellä voimalla pohjoisesta, etelästä ja idästä.

Myös Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilov varoitti viime viikolla, että Venäjä valmistelisi suurta hyökkäysaaltoa sodan vuosipäivälle.

Danilovin mukaan suurhyökkäyksen suunnittelusta kertoo se, että venäläisjoukoille on annettu tehtäväksi mennä Ukrainan itäisten Donetskin ja Luhanskin alueiden ”rajojen ulkopuolelle”. Donetsk ja Luhansk muodostavat yhdessä Donbasin, Venäjän naapurialueen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toi jo hyökkäyssodan alussa ilmi, että yksi hänen tavoitteistaan on valloittaa Donbas, jossa on ollut venäjänmielistä separatistihallintoa.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai on väittänyt, että venäläisjoukot karkottavat lähellä etulinjaa asuvia siviilejä, jotta nämä eivät voisi ilmoittaa Ukrainan asevoimille venäläisjoukkojen sijainteja.

”Venäläisten joukkoja siirretään alueelle aktiivisesti, ja he ovat varmasti valmistautumassa itärintamalla johonkin helmikuussa”, Haidai sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat