Kardinaali Pell haudattiin – sadat osoittivat mieltään, entinen pää­ministeri kehui hienoimmaksi tuntemakseen mieheksi

Pell tuomittiin vankeuteen teini-ikäisten kuoropoikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet kuitenkin vapautettiin vuosi tuomion jälkeen.

Poliisi valvoi George Pellin hautajaisten aikaan Sydneyssä järjestettyjä mielenosoituksia, joissa otettiin kantaa muun muassa seksuaalivähemmistöjen puolesta.

2.2. 12:09

Australialainen kardinaali George Pell haudattiin Sydneyssä torstaina. Hautajaisissa näkyi, kuinka kiistanalainen ihminen Pell oli, sillä läheiset kadut täyttyivät hautajaisvieraiden lisäksi mielenosoittajista. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Pell vangittiin vuonna 2019 sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu kahden teini-ikäisen kuoropojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäytön väitettiin tapahtuneen Pellin ollessa Melbournen arkkipiispana 1990-luvulla. Australian korkein oikeus vapautti hänet kuitenkin syytteistä vuonna 2020.

Monet eivät silti usko Pellin syyttömyyteen. Sadat ihmiset osoittivat mieltään hautajaiskatedraalin lähellä. Muun muassa katedraalia vastapäätä olevassa puistossa mielenosoittajilla oli ”Pala helvetissä Pell” (”Pell burn in Hell”) -kylttejä, ja he pitivät puheita Pelliä ja katolista kirkkoa vastaan.

Australian entinen pääministeri Tony Abbott kardinaali Pellin arkulla.

Hautajaisiin puolestaan osallistui tuhansia ihmisiä, mukaan lukien Australian entisiä pääministereitä. Lisäksi sadat olivat kokoontuneet seuraamaan hautajaisia suorana lähetyksenä näytöiltä katedraalin edustalla.

Hautajaisvieraiden ja mielenosoittajien välillä ei ollut fyysisiä yhteenottoja.

”Hän on hienoin katolilainen, joka on ikinä tullut Australiasta, ja yksi maamme hienoimmista pojista”, sanoi maan entinen pääministeri Tony Abbott hautajaispuheessaan.

”George Pell oli hienoin ikinä tuntemani mies.”

Paavi Franciscus ja kardinaali Pell tapasivat Vatikaanissa vuonna 2020.

Pell kuoli tammikuun 10. päivä lonkkaleikkauksen komplikaatioihin. Hän oli 81-vuotias.

Pell oli aikanaan paavi Franciscuksen vahva tukija, mutta pian Pellin kuoleman jälkeen selvisi, että hän oli arvostellut paavia kovin sanoin nimimerkillä julkaistussa muistiossa.

Pellin mielestä Kristus ei ole enää ollut katolisen kirkon keskiössä paavi Franciscuksen kaudella ja Vatikaanin poliittinen arvovalta on retuperällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat