Turkki kutsunut puhutteluun 9 maan lähettiläät konsulaattien sulkemisten vuoksi

Useat Euroopan maat ovat ohjeistaneet kansalaisiaan välttämään massa­tapahtumia ja suosittuja turistipaikkoja Istanbulin keskustassa nousseen terrorismiuhan vuoksi.

Muun muassa Saksa on sulkenut konsulaattinsa Istanbulissa.

2.2. 18:12 | Päivitetty 2.2. 19:51

Turkki kutsui torstaina yhdeksän maan suurlähettiläät puhutteluun ulkoministeriöönsä Ankarassa, kertoo Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto. Syynä puhutteluille on Euroopan maiden konsulaattien sulkemiset Istanbulissa turvallisuussyistä.

Turkki ei ole kertonut, minkä maiden edustajat on kutsuttu puhutteluun. Diplomaattilähteiden mukaan puhutteluun on kutsuttu Belgian, Britannian, Ranskan, Saksan, Italian, Hollannin, Ruotsin, Sveitsin ja Yhdysvaltain edustajia, kertoi uutistoimisto AFP.

Seitsemän Euroopan maata on sulkenut konsulaattinsa Istanbulissa. Yhdysvaltain Istanbulin-konsulaatti on edelleen avoinna.

Yhdysvallat ja useat Euroopan maat ovat ohjeistaneet kansalaisiaan välttämään massatapahtumia ja suosittuja turistipaikkoja Istanbulin keskustassa nousseen terrorismiuhan vuoksi.

Suomen Ankaran-suurlähetystöstä kerrottiin STT:lle torstai-iltana, ettei Suomen edustustoon ole kohdistunut mitään uhkaa ja ettei Suomen suurlähettiläs ollut Turkin ulkoministeriöön kutsuttujen joukossa.

Länsimaiden matkustusvaroitukset annettiin sen jälkeen, kun diplomaattisuhteet Turkkiin olivat kiristyneet. Suhteet Turkkiin ovat olleet kireät, koska maa on kieltäytynyt ratifioimasta Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä.

Viimeviikkoiset mielenosoitukset Ruotsissa ja Tanskassa ovat kiristäneet maiden välejä entisestään. Äärioikeistolaiset mielenosoittajat ovat polttaneet Koraaneja protestina Turkin viivyttelystä Nato-ratifioinneissa.

Turkki antoi viime viikonloppuna matkustusvaroituksen Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan vastauksena länsimaiden varoituksille.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu tuomitsi konsulaattien sulkemiset torstaina.

”He käyvät psykologista sotaa Turkin kanssa”, Soylu kertoi turkkilaiskanava NTV:llä.

Erdoganin AK-puolueen varapuheenjohtaja ja tiedottaja Ömer Çelik kertoi Twitter-tilillään, että ulkomaiden lähetystöt ja konsulaatit ovat antaneet lausuntoja luodakseen huolta Turkin turvallisuustilanteesta.

”Nämä ovat vastuuttomia lausuntoja. Tällaisia lausuntoja ei voi hyväksyä”, Çelik sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat