Tämä kiinalais­pallojen tapauksesta tiedetään

Pallojen on epäilty olevan kiinalaisia vakoilupalloja. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi ensimmäisestä pallosta syntyneiden epäilyjen vuoksi Kiinan-matkaansa, jonka oli tarkoitus liennyttää maiden kiristyneitä suhteita.

3.2. 2:02 | Päivitetty 4.2. 6:04

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi torstaina paikallista aikaa jäljittävänsä korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella lentävää palloa, jonka on epäilty olevan kiinalainen vakoilupallo. Pentagonin mukaan lentävä pallo vaikuttaisi tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että pallossa on samanlaiset sensorit kuin kiinalaisissa vakoilusatelliiteissa, Reuters kertoo. Pallo lentää kuitenkin niin korkealla, ettei siitä ole vaaraa kaupalliselle lentoliikenteelle.

Kiinan ulkoministeriö on kiistänyt vakoilusyytteet. Se kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että kyseessä on siviilikäytössä oleva ilma-alus, joka oli poikennut suunnitellulta reitiltään. Ulkoministeriön mukaan palloa käytetään ”pääasiassa meteorologisiin” tutkimuksiin.

Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat perjantaina, että pallo oli ylittänyt osan Kanadaa ja oli matkalla Montanan osavaltioon. Reutersin mukaan se lentää noin 18 300 metrin korkeudessa. Myös Kanadan puolustusministeriö kertoi havainneensa korkealla lentävän pallon.

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkea-arvoiset sotilaskomentajat laativat suunnitelman pallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhotusta pallosta putoavan romun arveltiin voivan vaarantaa ihmisiä.

Yhdysvaltain hävittäjät lähetettiin kuitenkin tarkastamaan pallo sen ollessa Montanan osavaltion yllä.

Kiinalaispallon lentoreitiltä löytyy Yhdysvaltain viranomaisten mukaan useita merkittäviä kohteita, kuten sotilastukikohtia. Esimerkiksi Montanassa sijaitsee mannertenvälisten ballististen ohjusten siiloja.

Pallon aiheuttama tiedusteluvaara on kuitenkin arvioitu vähäiseksi. Pallon kerrotaan ilmestyneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Myöhemmin perjantaina pallon kerrottiin vaihtaneen lentosuuntaansa itään ja osoittaneen näin kykyä muuttaa kulkusuuntaansa, Yhdysvaltain asevoimat kertoi Reutersin mukaan.

”Tiedämme, että se on kiinalainen [vakoilu]pallo ja että se kykenee ohjaamaan suuntaansa”, sanoi ilmavoimien prikaatikenraali Patrick Ryder Pentagonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ryder ei kommentoinut, mistä lentävä pallo sai voimanlähteensä tai kuka Kiinassa ohjasi sen lentoreittiä.

Pentagon odottaa pallon jatkavan lentomatkaansa Yhdysvaltain ilmatilassa vielä muutaman päivän ajan, Ryder kertoi. Hän ei spekuloinut sillä, voitaisiinko pallo yhä määrätä tuhottavaksi tai jopa ottaa kiinni.

Ryder ei myöskään halunnut tarkentaa, missä päin Yhdysvaltain keskiosia pallo tarkalleen lensi, vaan totesi, että ihmiset voivat katsoa taivaalle, jos pallon sijainti kiinnostaa heitä.

Samaan aikaan Yhdysvaltain ilmatieteen laitos ilmoitti Twitterissä saaneensa useita ilmoituksia suuresta pallosta Missourin ilmatilassa, ja vahvistaneensa, ettei kyseessä ollut laitoksen oma sääpallo.

Pentagon ilmoitti myöhemmin havainneensa toisen vakoilupallon, tällä kertaa Latinalaisessa Amerikassa. Ryderin mukaan Pentagon on arvioinut, että kyseessä on eri pallo kuin se, josta Yhdysvallat kertoi torstaina.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi viikonlopuksi suunniteltua matkaansa Kiinaan pallosta syntyneiden epäilyjen vuoksi. Valkoisen talon mukaan vierailun ajankohta oli kiinalaispallon vierailun vuoksi sopimaton, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Presidentti Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping olivat sopineet Blinkenin Kiinan vierailusta jo marraskuussa. Matkan lykkääminen oli takaisku molemmille osapuolille, joille matka olisi antanut mahdollisuuden tasapainottaa niiden jännitteistä suhdetta.

Yhdysvaltain ulkoministeri on viimeksi vieraillut Kiinassa vuonna 2017.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin virkamieslähde kertoi pallon olevan Yhdysvaltojen luoteisosien yläpuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat