Senaattori: Bolsonaro osallistui kokoukseen, jossa juonittiin hänen vallassa pitämisekseen

Senaattori Marcos do Valin mukaan Bolsonaro itse istui hiljaa kuunnellen yksityiskohtia juonesta ”Brasilian pelastamiseksi”.

Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro osallistui huvipuiston ravintolassa järjestettyyn tapahtumaan Floridan Orlandossa 31. tammikuuta.

3.2. 7:43 | Päivitetty 3.2. 12:38

Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro osallistui kokoukseen, jossa kehiteltiin salajuonta hänen vallassa pitämisekseen, väittää brasilialainen senaattori Marcos do Val.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters, Britannian yleisradio BBC ja sanomalehti The Guardian.

Bolsonaro hävisi täpärästi Brasilian presidentinvaalit Luiz Inácio Lula da Silvalle viime lokakuussa. Ennen vaaleja ja niiden jälkeen Bolsonaro oli kylvänyt väitteitä vaalivilpistä.

Do Val kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että hänet ja presidentti kutsuttiin 9. joulukuuta järjestettyyn kokoukseen. Siellä Bolsonaron liittolainen ja kongressin edustaja Daniel Silveira yritti saada do Valin painostamaan Brasilian ylintä vaaliviranomaista.

Juonen tarkoitus oli saada korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes kommentoimaan puhelunauhoitetta, jota myöhemmin käytettäisiin hänen pidättämiseensä. Tuomarin syrjäyttämisellä olisi pyritty estämään Lulan valtaannousu.

”Sanoin heti, että en tee niin, en tekisi sellaista”, do Val kertoi.

Do Valin mukaan Bolsonaro itse istui hiljaa kuunnellen, kun Silveira kertoi yksityiskohtia juonesta ”Brasilian pelastamiseksi”.

Do Val kertoi brasilialaiselle Veja-lehdelle kuulleensa yksityiskohdat salajuonesta suoraan Bolsonarolta. Senaattorin mukaan Bolsonaro oli vakuutellut, että Brasilian tiedustelulta voisi saada teknistä tukea de Moraesin päänmenoksi.

Veja on nähnyt todisteita siitä, että kokous tapahtui. Myös Bolsonaron poika on myöntänyt kokouksen järjestämisen mutta kiistänyt rikoksen.

Silveira pidätettiin aiempien syytösten takia torstaina parlamentaarisen syytesuojansa raukeamisen jälkeen.

Tuomari de Moraes on vaatinut do Valia todistamaan viiden päivän kuluessa osana tutkintaa, jossa selvitetään Bolsonaron roolia tammikuun kongressimellakassa.

Tuhannet Bolsonaron kannattajat rynnivät Brasilian korkeimpaan oikeuteen, kongressirakennukseen ja presidentin palatsiin 8. tammikuuta. Bolsonaro on nimetty yhdeksi levottomuuksien pääsyyllisistä, mutta hän on kiistänyt aiheuttaneensa ne.

Perjantaina Brasilian liittovaltion poliisi ilmoitti aloittavansa uuden operaation tammikuun mellakoiden tutkinnassa.

Tällä hetkellä Floridassa oleskeleva Bolsonaro ei ole vielä kommentoinut do Valin väitteitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat