Senaattorit Bidenille: Turkille ei saa myydä F-16-hävittäjiä ennen kuin Suomi ja Ruotsi ovat Natossa

Senaattoreiden mukaan Turkki on se, joka ei noudata Suomen ja Ruotsin kanssa solmittua Madridin pöytäkirjaa. Jos venkoilu jatkuu, Turkki ei voi saada haluamiaan F-16-hävittäjiä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jatkuvasti syytellyt Suomea ja Ruotsia siitä, etteivät ne tee tarpeeksi Madridissa solmitun yhteisymmärryspöytäkirjan noudattamiseksi. Yhdysvaltalaissenaattoreiden mukaan Turkki on se, joka ei ehtoja noudata.

3.2. 9:28 | Päivitetty 3.2. 10:47

Turkille ei saa myydä F-16-hävittäjiä ennen kuin se on hyväksynyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, vaatii joukko yhdysvaltalais­senaattoreita.

Torstaille päivätty 29 senaattorin allekirjoittama kirje on osoitettu presidentti Joe Bidenille. Kirjeessä sanotaan, että Turkin ja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin jatkuva viivyttely ratifioinnissa uhkaa jo Naton yhtenäisyyttä.

”Kongressi ei voi harkita tulevaa tukea Turkille, kuten F-16-hävittäjien myyntiä, ennen kuin Turkki on saanut päätökseen liittymisprotokollan ratifionnin”, kirjeessä todetaan.

Turkki on osana Nato-viivyttelyä esittänyt toiveita F-16-hävittäjien ostamisesta Yhdysvalloilta. Senaattorien kirjeen mukaan hävittäjien myynti perustuu siihen, että yhteisiä liittolaisia tuetaan.

Senaattorit toteavat, että Turkki on itse epäonnistunut sitoutumaan Madridissa solmittuun yhteisymmärrys­pöytäkirjaan. Turkki on jatkuvasti vaatinut Suomea ja Ruotsia noudattamaan pöytäkirjaa.

Kirjeessä luetellaan erilaisia toimia, joilla Suomi ja Ruotsi ovat jo osoittaneet sitoutuneensa pöytäkirjan periaatteisiin.

”Tästä ilmiselvästä edistymisestä huolimatta Turkki ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä, ja se on ollut haluton sitoutumaan mihinkään aikatauluun.”

Kirjeessä huomautetaan, että Naton jäsenmaista 28 on jo ratifioinut jäsenyydet. Vain Turkki ja Unkari eivät ole näin tehneet.

Unkari käsittelee ratifiointia parlamentin istunnossa helmikuussa. Turkki taas ei ole ilmoittanut mitään aikataulua, ja neuvottelut ovat jumiutuneet etenkin Ruotsissa järjestettyjen mielenilmausten takia.

Lue lisää: Ruotsi on räjähdys­herkässä tilanteessa, mutta Suomi ei naapuria jätä

Kirjeessä Turkista käytetään sen uutta kansainvälistä, YK:ssa käytettyä nimeä Türkiye ja todetaan, että toimiva suhde Turkin ja Yhdysvaltain välillä on yhä tärkeä.

Lisäksi senaattorit kiittelevät, että Turkki on osoittautunut arvokkaaksi Nato-jäseneksi Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Senaattoreiden mukaan Suomen ja Ruotsin kyvykkyydet parantavat entisestään Naton valmiuksia vastata nykyisiin ja tuleviin uhkiin.

Oikaisu 3.2. kello 10.47: Kirjeen on allekirjoittanut 29 senaattoria, ei 27.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat