Japanissa on nostettu useita syytteitä sikailusta sushi­ravintoloissa

Sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla teini-ikäinen asiakas muun muassa nuolee soijapullon korkkia ja teekuppia, jonka asettaa takaisin hyllyyn.

Asiakas ottaa annostaan tarjoiluhihnalta sushiravintolassa Tokiossa 3. helmikuuta.

3.2. 12:17

Japanissa on tehty poliisille ilmoituksia sushiravintoloissa tapahtuneista ilkivallanteoista.

Maan suurimpiin kuuluva sushiravintolaketju Sushiro teki tiistaina poliisille ilmoituksen asiakkaasta, joka nuoli yhteiseen käyttöön tarkoitettuja astioita ketjun ravintolassa. Tilanteesta kuvattu video on levinnyt sosiaalisessa mediassa ja kerännyt kymmeniä miljoonia katselukertoja.

Asiasta ovat kirjoittaneet muun muassa Kyodo News ja The Guardian.

Videolla teini-ikäinen asiakas nuolee auki olevan soijakastikepurkin korkkia, koskettelee nuolluilla sormilla tarjoiluhihnalla ohi meneviä annoksia ja panee käyttämättömän teekupin reunan suuhunsa sekä asettaa sen takaisin hyllylle.

Japanilaisissa sushiravintoloissa ruoka tarjoillaan usein asiakkaiden ohi kulkevalta liukuhihnalta, jolta asiakkaat poimivat tilaamansa annokset.

Asiakas ja hänen huoltajansa ovat pyytäneet ketjulta anteeksi. Ketju on kuitenkin kertonut, ettei vedä nostamiaan syytteitä pois.

Videolla oleva ravintola on pessyt kaikki kuppinsa ja vaihtanut soijapullonsa, ketju kertoo. Ravintola ja ketjun muut lähellä olevat ravintolat ovat muuttaneet toimintatapojaan niin, että kastikkeet ja ruokailuvälineet pitää hakea erilliseltä pisteeltä sen sijaan, että ne olisivat valmiiksi pöydässä.

Ravintolan emoyhtiön osake putosi videon seurauksena viisi prosenttia.

Ilkivalta ei ole rajoittunut vain yhteen ravintolaan ja ketjuun. Myös Hama Sushi -ketju on tehnyt poliisille ilmoituksen sosiaalisessa mediassa levinneestä videosta, jossa asiakas levittää wasabi-tahnaa ohitseen tarjoiluhihnalla matkustavalle sushipalalle, jonka toinen asiakas on tilannut.

Hama Sushi ja toinen ketju Kura Sushi ovat ilmoittaneet asentavansa valvontakameroita tarjoiluhihnastojen läheisyyteen.

Myös muut ruokapaikat kuin sushiravintolat ovat kärsineet sikailutrendistä. Nuudeliravintolaketju Sukesan Udon kertoi Kyodo Newsille ravintolastaan leviävästä videosta, jolla asiakas syö ruokaa tarjoilukauhasta.

Vaikka videot ovat yksittäistapauksia, ne ovat herättäneet Japanissa laajasti huomiota ja kritiikkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat