Norja ostaa Saksalta yli 50 uutta Leopard 2 -vaunua

Pääministerin mukaan asekauppa vahvistaa Norjan suhdetta Saksaan. Vaihtoehtona oli hankkia panssarivaunut Koreasta.

Leopard 2A7 -taistelupanssarivaunuja saksalaissotilaiden harjoituskäytössä Münsterissä Saksassa.

3.2. 13:11 | Päivitetty 3.2. 13:21

Norja aikoo tilata Saksalta 54 uutta Leopard 2A7 -taistelupanssarivaunua. Asiasta kertovat muun muassa Norja yleisradio NRK sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kauppaan sisältyy myös optio 18 lisävaunun ostosta myöhemmin.

”Varmistamme, että meillä on samat panssarivaunut kuin pohjoismaisilla naapureillamme ja monilla Naton avainliittolaisilla”, pääministeri Jonas Gahr Støre sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Støre myös totesi, että asekauppa vahvistaa Norjan suhdetta Saksaan. Panssarivaunut valmistaa saksalainen Krauss-Maffei Wegmann Group.

Norjalla on jo ennestään käytössään vanhempia 2A4-mallin Leopardeja, joita maa aikoo myös lähettää aseapuna Ukrainaan. Nuo vaunut on ostettu Hollannilta vuonna 2001.

Norja oli suunnitellut ostavansa joko Leopardeja tai korealaisvalmisteisia K2 Black Panther -panssarivaunuja.

Alun perin Norja havitteli 72 panssarivaunun ostoa, mutta määrää pienennettiin sen jälkeen kun Norjan puolustusvoimain komentaja, kenraali Eirik Kristoffersen asettui hankintaa vastaan. Hän olisi halunnut, että rahoilla ostetaan mieluummin helikoptereita, lennokkeja ja ohjuksia.

Norjalla on lähes 200 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Pääministerin mukaan asekauppa on seurausta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

”Olemme yhdessä vaativimmista turvallisuuspoliittisista tilanteista sitten toisen maailmansodan”, Støre sanoi.

Puolustusministeri Bjørn Arild Gram arvioi, että uudet vaunut saapuvat Norjaan vuonna 2026. Toimitukset jatkuvat vuoteen 2031 saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat