Turkki olisi valmis ratifioimaan Suomen hakemuksen sotilasliitto Natoon viimeistään maaliskuussa – mahdollisesti ilman Ruotsia. Näin kertovat asiaa tuntevat sisäpiirilähteet uutistoimisto Bloombergin mukaan.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Suomen toimenpiteet Turkin turvallisuushuolien ottamiseksi huomioon ovat olleet riittäviä, Bloombergin nimettöminä pysyttelevät sisäpiirilähteet kertovat.
Ilmoitus Suomen Nato-hakemuksen ratifioinnista saatetaan lähteiden mukaan antaa ennen taukoa, joka Turkin parlamentin on määrä pitää maaliskuun puolivälissä, ennen toukokuussa järjestettäviä vaaleja.
Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa kertoi HS:lle, että ulkoministeriö ei kommentoi uutista eikä sillä ole asiaan mitään uutta sanottavaa.
Torstaina Tukholmassa vieraillut pääministeri Sanna Marin (sd) ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson toistivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen, että maat haluavat edetä Natoon yhtäaikaisesti. Molemmat pääministerit korostivat maiden täyttävän Naton jäsenkriteerit.
Lue lisää: Marin: En pidä siitä, että Ruotsia pidetään ”luokan hankalana lapsena”
”Ei kysymys ole vain siitä, että olemme hyviä naapureita, vaan kyse on turvallisuusintresseistä. Suomi ja Ruotsi jakavat yhteisen turvallisuusympäristön. On molempien maiden ja myös Naton intressissä, että maat liittyvät Natoon yhtäaikaisesti”, Marin sanoi.
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puolestaan kertoi maanantaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun vahvistaneen, että mahdollisuudesta Suomen Nato-ratifioinnista jo nykyisen parlamentin kaudella on Turkissa keskusteltu.
Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten eritahtisuus nousi uutisiin taas viime sunnuntaina, kun presidentti Erdoğan sanoi turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan, että maa näyttää Suomen Nato-jäsenyydelle vihreää valoa.
Ruotsin Turkin-vastaisista mielenosoituksista suivaantunut Erdoğan sanoi myös, että Ruotsin ei pidä odottaa siltä tukea Natoa varten.
Vain kaksi maata, Turkki ja Unkari, eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia.