Pentagon havaitsi toisen kiinalaisen vakoilu­pallon, tällä kertaa Latinalaisessa Amerikassa

Pentagon on arvioinut, että kyseessä on eri pallo kuin se, josta Yhdysvallat kertoi torstaina.

Kiinalaiseksi vakoilupalloksi epäilty ilma-alus taivaalla Billingisissä Montanan osavaltiossa. Myöhemmin Pentagon kertoi toisesta pallosta, joka havaittiin Latinalaisessa Amerikassa.

4.2. 3:51 | Päivitetty 4.2. 6:20

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on havainnut toisen kiinalaisen vakoilupallon. Ministeriön tiedottajan Patrick Ryderin mukaan tällä kertaa havainto on tehty Latinalaisessa Amerikassa.

Ryderin mukaan Pentagon on arvioinut, että kyseessä on eri pallo kuin se, josta Yhdysvallat kertoi torstaina. Ryderin mukaan ensimmäinen, maan luoteisosien yllä havaittu pallo on nyt menossa kohti itää Yhdysvaltojen keskiosia kohti. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei vakoilupalloa ammuta alas turvallisuussyistä.

Torstaina Yhdysvaltojen ilmatilasta tehty havainto johti siihen, että Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi sunnuntaina alkavaksi suunnitellun vierailunsa Kiinaan.

Blinken kertoi puhuneensa kiinalaiskollegansa Wang Yin kanssa perjantaina puhelimessa ja tehneensä selväksi, että pallon tulo Yhdysvaltojen ilmatilaan loukkaa Yhdysvaltojen suvereniteettia ja kansainvälistä lakia. Hän piti tekoa vastuuttomana.

Blinken sanoi kertoneensa Wangille myös, että Yhdysvallat on sitoutunut diplomaattiseen kanssakäymiseen Kiinan kanssa. Hän aikoo suunnitella matkaa Pekingiin, kun diplomaattiset olosuhteet sen sallivat.

”Ensimmäinen askel on saada valvontalaitteet pois ilmatilastamme. Keskitymme nyt siihen”, Blinken lisäsi.

Blinken olisi ollut ensimmäinen Kiinassa vieraillut Yhdysvaltojen korkean tason edustaja sitten lokakuun 2018.

Kiinan ulkoministeriö julkaisi lauantaina paikallista aikaa lausunnon, jossa se syytti Yhdysvaltoja siitä, että se käyttää tapahtumaa hyväkseen Kiinan mustamaalaukseen.

”Kiina ei koskaan loukannut minkään suvereenin maan aluetta ja ilmatilaa”, lausunnossa sanottiin.

Kiinan ulkoministeriön mukaan ”ilma-alus” päätyi Yhdysvaltoihin ennalta aavistamattomien tapahtumien vuoksi. Kyseessä on ministeriön mukaan vahinko.

Ministeriö kertoi perjantaina, että pallo on siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään pääasiassa meteorologisiin tutkimuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat