Video näyttää, kuinka USA ampui epäillyn vakoilu­­pallon alas, Kiina ”varaa oikeuden” vasta­toimiin

Yhdysvaltojen ilmatilassa havaittiin tällä viikolla kiinalaispallo, jota Yhdysvallat epäilee Kiinan käyttäneen vakoiluun. Kolmen bussin kokoiseksi kuvailtu pallo ammuttiin alas lauantai-iltana Suomen aikaa.

4.2. 14:38 | Päivitetty 5.2. 9:36

Yhdysvaltojen ilmatilassa tällä viikolla havaittu havaintopallo, jota Yhdysvallat epäilee Kiinan käyttäneen vakoiluun, ammuttiin alas lauantai-iltana noin kello kymmenen jälkeen Suomen aikaa, kertovat uutistoimistot.

Yhdysvaltain armeijan F22-hävittäjä ampui pallon alas meren yllä Etelä-Carolinassa, joka sijaitsee maan itärannikolla. Maan presidentti Joe Biden onnitteli lentäjiä onnistuneesta suorituksesta. Biden kertoi antaneensa Pentagonille käskyn ampua pallo heti alas, kun se olisi turvallista, kertoo uutiskanava CNN.

Armeijan hävittäjä ampuikin pallon alas pian sen jälkeen, kun Etelä-Carolinan lentokenttä määrättiin suljettavaksi. Presidentti Biden sanoi vielä aiemmin lauantaina, että Yhdysvallat ”aikoo hoitaa asian”, kun häneltä kysyttiin, aikoisiko Yhdysvallat ampua pallon alas.

Kiinan ulkoministeriö tuomitsi mitä jyrkimmin sunnuntaiyönä Suomen aikaa alasampumisen ja voimankäytön ilma-alusta vastaan. Kiina myös ”varaa oikeuden vastata Yhdysvaltojen toimiin” sopivaksi katsomallaan tavalla.

Ministeriö myös toisti, että kyseessä oli siviilikäytössä ollut pallo, joka päätyi Yhdysvaltojen ylle vahingossa.

CNN:lle puhunut Yhdysvaltain hallituksen edustaja kuitenkin kiisti Kiinan sanomiset.

”Tämä oli [Kiinan] vakoilupallo. Tämä vakoilupallo matkasi tarkoituksen­mukaisesti Yhdysvaltojen ja Kanadan yllä, ja olemme luottavaisia siitä, että sen tarkoituksena oli tarkkailla arkaluonteisia sotilaskohteita.”

Edustajan mukaan myös Latinalaisen Amerikan yllä aiemmin havaittu pallo kuuluisi Kiinalle. Molemmissa palloissa on hänen mukaansa samanlaisia teknologisia varusteita.

Costa Rican ilmavalvontaviranomainen vahvisti sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa, että alueen yllä on kulkenut ”pallo, joka ei ole peräisin Costa Ricasta”. Kyseinen pallo on kuitenkin kadonnut, joten sitä ei voida enää tarkkailla.

Pallo putosi mereen, josta sen jäännöksiä kerätään, kertoo CNN. Pallo upposi noin 14 metrin syvyyteen. Yhdysvaltalaiskanavan haastatteleman viranomaislähteen mukaan pallo voitiin ampua alas vasta sen jälkeen kun se oli ajautunut merelle, jotta siitä ei koituisi vaaraa ihmisille.

Yhdysvaltain laivasto ja rannikkovartiosto ovat CNN:n mukaan turvaamassa ja eristämässä putoamisaluetta. CNN:lle puhunut asevoimien edustaja kertoi, että laivasto oli odottanut pallon putoavan syvempään veteen, mutta noin 14 metrin syvyydestä sen nostaminen on ”melko helppoa”.

Laivasto aikoo asevoimien edustajan mukaan lähettää tarvittaessa sukeltajia auttamaan nosto-operaatiossa. Tämän lisäksi operaatiossa voidaan käyttää miehittämättömiä merialuksia. Edustajan mukaan varmaa tietoa siitä, milloin pallo saadaan nostettua ei vielä ole.

Hänen mukaansa ei todennäköisesti puhuta kuitenkaan kuukausista tai edes viikoista.

Yhdysvaltojen ilmailuviranomaiset kertoivat lauantai-iltana sulkeneensa kolme lentokenttää itärannikolla maan ilmatilassa havaitun pallon takia. Lentokentät otettiin jälleen käyttöön alasampumisen jälkeen.

Ilmailuhallinto kertoi uutistoimisto AFP:lle, että sulkemalla lentokentät he halusivat osoittaa, että he antavat tukensa maan puolustusministeriölle kansallisen turvallisuuden edistämisessä.

Yhdysvaltain armeijan F22-hävittäjä ampui pallon alas ohjuksella.

Presidentti Joe Biden puhui toimittajille Hagerstownin lentokentällä Marylandissa kiinalaispallon alasampumisen jälkeen.

Rannalle kerääntyneet katsojat seuraavat, kun epäilty kiinalainen vakoojapallo ammuttiin alas Holden Beachillä, Pohjois-Carolinassa.

Pallo havaittiin ensimmäisen kerran torstaina Yhdysvaltojen yläpuolella. Loppuviikosta havaittiin myös toinen epäilty vakoilupallo Latinalaisessa Amerikassa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan kummatkin pallot kuuluvat Kiinalle, ja niiden pyrkimyksenä on kerätä tiedustelutietoa.

Kiina pahoitteli tapahtumaa perjantaina ja kertoi, että kyseessä oli siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään pääasiassa meteorologisiin tutkimuksiin.

Havainnot palloista johtivat alkuun lauantaina siihen, että Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken päätti lykätä vierailuaan Kiinaan. Vierailun oli tarkoitus alkaa sunnuntaina.

Myös kiinalaisten äänensävy tulistui lauantaina. Maan ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se syytti Yhdysvaltoja siitä, että se käyttää tapahtumaa hyväkseen musta­maalatakseen Kiinaa.

Mitä ovat nämä ilmapallot, jotka ovat saaneet Yhdysvaltojen ja Kiinan jo ennestään kireät välit tulehtumaan entisestään?

Mikä ihmeen vakoilupallo?

Ranskalaisia pidetään ensimmäisinä vakoilupallojen käyttäjinä. Brittilehti The Guardianin mukaan pallot olivat käytössä jo Ranskan vallankumous­sotien aikana 1700-luvun lopussa.

Yhdysvallat taas käytti sisällissodassaan 1800-luvun puolessa välissä miehitettyjä kuumailma­palloja, joissa sotilaat keräsivät kiikareilla tietoa vastapuolen toiminnasta, The Guardian kertoo.

Palloja on käytetty myös toisessa maailmansodassa ja kylmän sodan aikana.

On ihmetelty, miksi Kiina haluaa käyttää vanhan­aikaisena pidettyä ja helpommin havaittavaa vakoilu­palloa.

Palloja ei voi suoraan ohjata, mutta niiden korkeutta voi säätää. Palloissa voi olla tutka, ja ne käyttävät usein aurinkovoimaa.

Pallot kulkevat tyypillisesti korkealla 24 000–37 000 metrissä, kun kaupallisten lentojen korkeus on maksimissaan 12 000 metriä.

Nykyään maat keräävät tiedustelutietoa toisistaan avaruudesta käsin modernin satelliitti­teknologien avulla, minkä takia on ihmetelty, miksi Kiina haluaa käyttää vanhanaikaisena pidettyä ja helpommin havaittavaa vakoilupalloa.

Amerikkalaismedia CNN:n haastatteleman asiantuntijan Peter Laytonin mukaan palloilla on kuitenkin selkeä vahvuus satelliitteihin nähden: palloja pystyy nostamaan ja laskemaan sopivaan tuulivirtaukseen, minkä takia ne voivat maleksia toivotulla alueella.

Satelliitit eivät voi maleksia tietyllä alueella, minkä takia niitä tarvitaan todella paljon, jotta tiedustelutieto olisi kattavaa, Layton sanoo.

Pallot ovat myös paljon edullisempi vaihtoehto satelliittitiedusteluun verrattuna.

Mitä tiedetään Yhdysvaltojen ilmatilassa liikkuneesta pallosta?

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman yhdysvaltalaisen asiantuntijan William Kimin mukaan palloa ohjattiin mahdollisesti kehittyneen tekoälyn avulla.

Hänen mukaansa ensisilmäyksellä pallo näytti tavalliselta sääpallolta tietyin erityispiirtein: ohjaukseen ja tiedonkeräykseen liittyvää elektroniikka näkyi paljon ja voimanlähteenä oli isot aurinkopaneelit.

Palloa on mediassa kuvailtu kolmen bussin kokoiseksi.

Pallon reitti kulki Kanadasta Montanan osavaltioon Yhdysvaltoihin, ja sieltä eteenpäin kohti itää. Yhdysvaltojen viranomaiset eivät ole toistaiseksi tiedottaneet pallon sijainnista tarkemmin.

Pallon lentoreitillä sijaitsi useita arkaluonteisia kohteita, kuten sotilastukikohtia. Montanassa sijaitsee mannertenvälisten ballististen ohjusten siiloja.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi aikaisemmin, että pallon aiheuttama tiedusteluvaara on niin vähäinen, että he eivät aio aio tuhota palloa. Ministeriö vetosi siihen, että pallon tuhoamisesta aiheutuvat jäänteet voisivat olla vaarallisia siviileille. Pallo kuitenkin tuhottiin lauantai-iltana.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö on kertonut, että palloja on havaittu aiemminkin maan ilmatilassa. Erityistä tämän hetkiselle pallolle on se, että se on ollut jo hyvin pitkään Yhdysvaltojen ilmatilassa.

CNN:n haastatteleman Layton pitää mahdollisena, että pallo keräsi tietoa Yhdysvaltojen viestintä­järjestelmistä ja tutkista, ja että se pystyi välittämään tietoa reaaliaikaisesti Kiinaan satelliittilinkin välityksellä.

Miksi Kiina turvautui vakoilupalloon?

Taivaalla maleksinut kiinalaispallo aiheutti kummastusta useassa Yhdysvaltojen osavaltiossa.

The New York Timesin haastattelemat montanalaiset olivat ihmeissään siitä, miksi kiinalaiset turvautuivat näin kömpelöön tiedusteluoperaation.

Samaa olivat pohtineet asiantuntijat.

Reutersin haastattelema Dean Cheng, U.S. Institute of Peacen vanhempi neuvon­antajana, piti palloa Kiinan tahallisena provokaationa.

Hänen mukaansa pallo oli Kiinan keino testata, miten Yhdysvallat poliittisesti reagoi. Cheng myös ihmetteli, mitä mainituille aiemmille vakoilupalloille on tapahtunut.

”Ampuiko joku ne?”

AFP:n haastattelema Kim piti todellisena mahdollisuutena sitä, että kiinalaisen pallon tarkoitus oli kerätä dataa Yhdysvaltojen ulkopuolelta, mutta siihen tuli toimintahäiriö.

”Nämä pallot eivät aina toimi täydellisesti”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat