Pääministeri Sunak haluaa kiristää turva­paikka­politiikkaa

Suurin osa viimeisen vuoden aikana turvapaikkaa hakeneista on saapunut Britanniaan Englannin kanaalia pitkin Ranskasta.

Britannian rajaviranomaiset pelastivat siirtolaisia Englannin kanaalista syyskuussa 2021.

4.2. 16:28 | Päivitetty 5.2. 19:52

Pääministeri Rishi Sunak haluaa evätä pienillä veneillä kanaalin ylittäviltä siirtolaisilta mahdollisuudet valittaa karkotuspäätöksistään.

Brittilehti The Times kertoo, että maan sisäministeriö on ehdottanut pääministerille kahta vaihtoehtoa, joiden avulla pystyttäisiin automaattisesti estämään Britanniaan kanaalin yli saapuvilta vaatimusmahdollisuus turvapaikasta.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa turvapaikanhakijat suljettaisiin automaattisesti pois turvapaikka­järjestelmästä, ja heiltä vietäisiin oikeus valittaa siitä, sanomalehti The Guardian kertoo.

Sisäministeriön esittämässä toisessa vaihtoehdossa turvapaikanhakijat voisivat rekisteröidä valituksensa vasta, kun heidät on karkotettu maasta.

Sisäministeriö puolusteli ehdotuksiaan pyrkimyksenä estää laittomat rajanylitykset sekä viedä salakuljettajilta liiketoiminta.

Suurin osa viimeisen vuoden aikana turvapaikkaa hakeneista on saapunut Britanniaan Englannin kanaalia pitkin Ranskasta.

Kanaalin ylitti 45 756 siirtolaista vuonna 2022, viranomaisten ja Britannian yleisradion BBC:n kokoamien lukujen mukaan.

Britannialaisen hyväntekeväisyysjärjestön The Refugee Councilin tammikuussa julkaiseman analyysin mukaan suurin osa ihmisistä, jotka päätyvät ylittämään kanaalin laittomasti, tulevat sotaa käyvistä tai muuten sellaisista maista, joista ei ole mahdollista tulla virallisia reittejä pitkin Britanniaan.

Raportin mukaan yli puolella kanaalin viime vuonna ylittäneistä on oikeus pakolaisasemaan turvapaikkaprosessin jälkeen. Vuoden 1951 pakolaissopimuksessa muun muassa määritellään pakolainen terminä sekä eritellään turvapaikan saaneiden henkilöiden oikeudet ja vastaanottavan valtion velvollisuudet heitä kohtaan.

Sopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi esimerkiksi rotunsa tai uskontonsa vuoksi. Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia, vaan pakolaisaseman saadakseen turvapaikanhakijan tulee täyttää vainon kohteeksi joutumisen kriteerit.

Turvapaikan myöntänyt valtio ei sopimuksen mukaan saa palauttaa pakolaista sellaisten alueiden rajoille, joissa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan esimerkiksi rodun, uskonnon tai kansallisuuden vuoksi.

Tämä niin sanottu palautuskielto edellyttää, että turvapaikanhakijan oikeus turvapaikkaan selvitetään ennen palauttamista.

Oikaisu 5.2. kello 19.51: Muutettu artikkelista kohtaa, joka käsitteli Geneven pakolaissopimusta. Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, sopimuksessa ei lue, että kuka tahansa, joka pakenee sotaa, vainoa tai konfliktia, on oikeutettu hakemaan turvapaikkaa maasta, joka on allekirjoittanut pakolaissopimuksen.

.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat